Türk-İş: Yanıtımız genel grev olur

Türk-İş: Yanıtımız genel grev olur
İşçi konfederasyonlarından kıdem tazminatı düzenlemesine tepkiler devam ediyor.

Kazanılmış en uzun süreli işçi hakkı kıdem tazminatının yerine 'Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası(TES)' adı altında getirilmek istenen yeni emek rejimi çalışanları endişelendiriyor.

Sendikalar kıdem tazminatının alınmasına her geçen gün tepki gösteriyor. O tepkilerden biri de Türk-İş'ten geldi. 

34 sendika başkanının yer aldığı Türkİş Başkanlar Kurulu’ndaki görüşmelerinde ‘genel grev’ vurgusu yapıldı.

Türk-İş, görüşmenin ardından yayımladığı ve tüm teşkilatlara dağıtılmasını istediği değerlendirme notunda, salgın döneminde kıdem tazminatının gündeme getirilmesinin çalışma hayatının huzurunu bozduğu belirtilerek, "Türk-İş’in kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı, ‘genel grev’ olacaktır" uyarısı yapıldı.

1 AYLIK KIDEMDEN 12 GÜN GİDİYOR

Sözcü’nün haberine göre değerlendirme notunda ayrıca yeni sistemin devreye girmesi halinde işçinin 30 günlük kıdeminden 12 gününü kaybedeceği, kıdem parasının ise enflasyon karşısında eriyip yok olacağı bildirildi.

Notta, TES ile işçiye kıdem için prim ödeme yükümlülüğü getirilmek istendiği, böyle bir durumda maaşından her ay prim kesilecek işçinin maaşının daha da düşeceği belirtildi. Bilgi notunda, TES’te primlerin her ay kesilecek olması nedeniyle bugün yatırılan primlerin 30-40 yıl sonra faiz getirisine rağmen enflasyon karşısında eriyip azalacağı bildirildi.

SGK PİRİMLERİNİ BİLE ÖDEMİYORLAR

Türkİş notunda ayrıca TES’in bir tür kredi kuruluşuna dönüşeceği uyarısı da yer aldı. Notta, "SGK primlerini bile ödemeyen işveren TES primlerini ödemeyecek, kayıtdışılık artacak, işveren maliyeti azaltmak için daha az işçi çalıştırmayı hedefleyecek böylece istihdam azalacak, işsizlik artacaktır" uyarısı yapıldı.

Öne Çıkanlar