Türk Lirası'ndaki değer kaybı kredi faizlerini tırmandırdı

Türk Lirası'ndaki değer kaybı kredi faizlerini tırmandırdı
Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ile birlikte Türk Lirası, sert değer kayıpları yaşadı. TL'deki değer kaybını takip eden bankaların kredi faizleri de sert artış gösterdi.

Geçen yıl döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ile birlikte Türk Lirası'nda sert değer kayıpları meydana gelirken, TL'deki değer kaybını takip eden bankaların kredi faizleri de sert artış gösterdi. 

Piyasa faizleri zararı Hazine tarafından üstlenilen kamu bankaları haricinde benzer şekilde yukarı yönlü bir seyir izliyor. Erdoğan'ın yatırım için düşük faiz istekliliğine rağmen ticari kredi faizlerinde özellikle son haftada belirgin artışlar yaşanıyor.

Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 24 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 177 baz puan artışla yüzde 17,09 olurken dolar mevduat faizi 7 baz puan artışla yüzde 0,65 ve euro mevduat faizi 3 baz puan artışla yüzde 0,24 oldu.

TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 265 baz puan artışla yüzde 23,56 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 32 baz puan artışla yüzde 17,59; taşıt kredi faizleri 272 baz puan artışla yüzde 26,36 ve ihtiyaç kredi faizleri 303 baz puan artışla yüzde 28,21 olarak gerçekleşti.

Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 149 baz puan artışla yüzde 5,75 olurken, Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 18 baz puan azalışla yüzde 3,51 oldu.

TL FAİZLERİNDE YUKARI YÖNLÜ HAREKETLİLİK

Ağustos 2018 sonrasında hızla tırmanışa geçen kredi ve mevduat faizleri Temmuz 2019 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimleriyle beraber düşüş trendine girdi. Covid-19 tedbirleri kapsamında başlatılan genişleyici politikalar yeni normale dönüşle beraber kademeli olarak sıkılaştırılmaya başlandı ve TL faizlerde yukarı yönlü bir hareket oldu.

TCMB, kurdan gelen baskıları hafifletmek ve ekonomi üzerinde döviz kurunun yarattığı daraltıcı etkiyi azaltmak amacı ile gösterge faizini artırdı.

2021 yılının son haftasını 13 seviyesinin üzerinden tamamlayan dolar kuruyla birlikte, TL'nin kaybı yüzde 44 seviyesine ulaştı. Böylece yıl içinde yüzde 60'a yaklaşan değer kaybı bir miktar telafi edilmiş olsa da TL yılı büyük kayıplarla kapatmış oldu.

Öne Çıkanlar