Merkez Bankası açıkladı: Türk Lirası'nın reel değeri tarihin en düşük seviyesinde

Merkez Bankası açıkladı: Türk Lirası'nın reel değeri tarihin en düşük seviyesinde
Merkez Bankası verilerine göre, tüketici fiyat endeksi bazlı reel efektif döviz kuru 47,82 ile 1994 yılından bu yana kaydedilen veri setinin en düşük seviyesini gördü.

Merkez Bankası, Türk Lirası'nın reel değerini gösteren ‘reel efektif döviz kuru' verilerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında Aralık 2021'de bir önceki aya kıyasla 6,31 puan azalarak 47,82'ye indi. Böylece reel efektif döviz kuru 1994’e kadar giden veri setinde en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Endeks, Kasım 2021'de 54,13 düzeyinde bulunuyordu.

Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 4,52 puan gerileyerek 72,21'den 67,69'a indi. Böylelikle ÜFE bazlı reel kurda da 1994 Ekim ayından bu yana en düşük seviye izlendi.

Türk lirasının değeri, aralıkta 2020'nin aynı ayına göre TÜFE bazında 14,34 puan azalırken, Yİ-ÜFE bazında ise 5,58 puan düştü.

REEL EFEKTİK DÖVİZ KURU NEDİR?

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirası'nın ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

Öne Çıkanlar