Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye ihracatı rekor seviyede

Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye ihracatı rekor seviyede
Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan'a Türkiye'nin ihracatında gerileme yaşanırken, Suudi Arabistan'ın Türkiye’ye ihracatı ise rekor kırdı.

Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye ihracatı 3 milyar dolarla rekor seviyeyi gördü. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı ise uygulanan boykot sebebiyle 3,2 milyar dolardan 189 milyon dolara geriledi.

Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan, Türkiye’ye ihracatta rekor kırdı.

Sözcü'nün TÜİK verilerinden derlediği habere göre, 2019’da 3,2 milyar dolara kadar yükselen Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı, 2021’in Ocak-Kasım döneminde 189 milyon dolara kadar geriledi.

REKOR SEVİYE 3 MİLYAR DOLAR

2019’da 1,9 milyar dolar, 2020’de 1,7 milyar dolar olan Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan ithalatı ise 2021’in Ocak-Kasım döneminde 3 milyar dolara yükselerek rekor kırdı. Böylece Türkiye, Suudi Arabistan’a karşı 2,8 milyar dolarlık yüksek dış ticaret açığı vermiş oldu. Suudi Arabistan’dan yapılan ithalatın 2,7 milyar dolarla büyük kısmını kimyevi ürünler oluşturdu.

SUUDİ ARABİSTAN NEDEN BOYKOT UYGULUYOR?

Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır, Katar'a karşı 3,5 yıldır devam eden siyasi ve ekonomik ambargoyu Ocak 2021'de kaldırdı. Suudi Arabistan ile Katar arasındaki ticaret de yeniden başladı. Ancak ambargo döneminde Katar'a destek veren ve bu ülkeye asker gönderen Türkiye'ye karşı uygulanan fiili boykotta geri adım gelmedi.

Körfez ülkeleri, Türkiye ve Katar'dan Müslüman Kardeşler örgütüne desteği kesmelerini istiyordu.

İstanbul'da Suudi Konsolosluğu binasında Suudi yönetiminin talimatıyla gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi de iki ülke arasındaki ilişkilerİ etkileyen olaylar arasında.

Öne Çıkanlar