Türkiye basın özgürlüğünde Afganistan'ın 32 basamak gerisinde

Türkiye basın özgürlüğünde Afganistan'ın 32 basamak gerisinde
Türkiye’de gazetecilik yapmanın imkânsız hale geldiğini dile getiren CHP’li Mahmut Tanal, Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Afganistan’ın 32 basamak gerisinde olduğunu söyledi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye’de gazetecilik yapmanın imkânsız hale geldiğini söyledi.

'EN YÜKSEK İŞSİLZİK GAZETECİLİKTE'

Türkiye’de üniversite mezunları arasında işsizliğin en yüksek görüldüğü alanın gazetecilik olduğunu belirten Tanal, "Ülkemizdeki iletişim fakülteleri, her yıl binlerce mezun veriyor. İletişim mezunlarının ancak yüzde 5’i kadarı medya sektöründe kendine yer bulabiliyor. İletişim fakültesi mezunlarının çoğu başka alanlara yönelmek durumunda kalıyor. Kendi mesleğini icra edemeyen iletişim mezunları, kanayan yaramızdır" dedi.

Gazetecilik alanının günden güne daraldığını aktaran Tanal, "İşsizler sınıfına dahil olmayan basın emekçileri ise düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmak zorunda kalıyor. Ülkemizde gazetecilerin yarına işsiz çıkmayacağının garantisi yok. Ağır çalışma koşulları, her an işine son verilme korkusu yaşamak, emeğinin karşılığını almamak, basın emekçilerinin rutinini oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA AFGANİSTAN'IN, UGANDA'NIN, SUDAN'IN GERİSİNDEYİZ'

İktidarın muhalif medyaya baskısının ve sansür uygulamalarının da çekilmez bir hal aldığını dile getiren Tanal, şunları kaydetti:

"Araştıran, sorgulayan, gerçeklerin peşinden koşan, halkın haber alma hakkını gözeten gazeteciler, iktidarın hışmına uğruyor. Gazeteciler, kaleme aldıkları haberlerden dolayı her hafta adliye koridorlarında oluyor. İktidarın uygulamaları, basın mensuplarına istibdat dönemini bile mumla aratıyor. İdari para cezalarıyla, yayın, program durdurma müeyyideleriyle, ilan ve reklam kesme yaptırımlarıyla yandaş olmayan televizyon ve gazeteler, nefes alamaz duruma getiriliyor. Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi, son derece zayıf. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RFS) örgütünün 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor. Düşünün, basın özgürlüğü konusunda 32 basamak Afganistan’ın gerisindeyiz. Yine Uganda’nın, Sudan’ın, birçok Afrika ülkesinin gerisindeyiz."

İNTERNET MEDYASI DÜZENLEMESİ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, internet medyasının yasal zemine kavuşturulması gerektiğini vurguladı. İnternet medyası konusunda gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için TBMM’nin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Tanal, "İnternet gazeteciliğinin Basın Kanunu kapsamına alınması amacıyla iki ayrı detaylı yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduk. İnternet medyasının ve online habercilik yapan basın çalışanlarının sorunlarına yönelik Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ettik. Muhalefet partileri olarak internet medyası konusunda her türlü desteğe hazırız. İktidar bu konuda samimiyetini göstermelidir" ifadelerini kullandı.

'YEREL BASIN TAMAMIYLA YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'

Tanal, yerel gazetelerin, yazılı medyanın desteklenmesi amacıyla da kanun teklifi hazırladığını anlattı. Yerel gazetelerin ve yerel televizyonların artan maliyetler, yükselen giderler nedeniyle ayakta durmakta zorlandığını kaydeden Tanal, "Yerel basın tamamıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Birçok yerel basın kuruluşu, kapanmanın eşiğine geldi. Devletin yerel gazetelerin, yerel televizyonların yok olmaması için acilen yol haritası belirlemesi gerekmektedir. Yerel basının yok olması, mahalli renklerin yok olması anlamına gelecektir. Ulusal basında yer almayan birçok mesele, sorun, yerel basında kendine yer bulmaktadır. Yerel basını ayakta tutmazsak, halkın haber alma özgürlüğü zedelenecektir, demokrasimiz daha da zarar görecektir" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar