'Türkiye Büyükelçisi'nin Cambridge'e davet edilmesi etik değil'

'Türkiye Büyükelçisi'nin Cambridge'e davet edilmesi etik değil'
Cambridge Üniversitesi Kürt Topluluğu, Ümit Yalçın'ı davet eden üniversite grubuna tepki gösterdi.

ARTIGERÇEK - Cambridge Üniversitesi Kürt Topluluğu, Cambridge Ortadoğu ve Kuzey Afrika Forumu'nun (MENAF)Türkiye'nin Birleşik Krallık Büyükelçisi Ümit Yalçın'ı bir resepsiyona davet etmesini eleştiren açık bir mektup kaleme aldı.

Açık mektupta, demokrasi ve insan haklarını böylesine boğan bir ülkeden temsilciyi ağırlamanın üniversitenin etik sorumluluğuyla hiçbir şekilde bağdaşmadığı belirtildi.

Mektupta, Cambridge'in Türkiye'de her an soruşturma geçirme riski altında olan akademisyenlere yönelik tarihi ve etik sorumluluğu olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca insan hakları ihlallerinin ifade özgürlüğünün bir parçası olamayacağı ve bunun otoriter rejimlerin temsilcileriyle tartışılabilecek bir mesele olmadığının altı çizildi.

Açık mektup, CUSU Engelli Öğrenciler Topluluğu, LGBT+, BME Kampanyası, Cambridge Üniversitesi Filistin Topluluğu ve Cambridge UCU'nun da aralarında bulunduğu 7 topluluk tarafından da imzalandı. Aralarında öğrenci ve akademisyenlerin bulunduğu 50 kişi de açık mektupa imza attı.

Varsity'ye konuşan MENAF Komitesi Türkiye ve Suriye konusunda Türkiye hükümetini eleştiren isimleri de ağırladıklarını ve bu tür etkinliklerin Türkiye hükümetinin bakış açısını anlamak ve eleştirmek için ideal bir fırsat olduğunu ifade etti.

Varsity'nin haberinde Türkiye'nin uzun süredir sistematik insan hakları ihlalleriyle suçlandığı ve Güneydoğu Anadolu'da çoğu Kürt 2 binden fazla insanın ölümüne ve 355 bin kişinin evsiz kalmasına yol açtığı ifadesine yer verildi. 

Haberde Türkiye'nin Afrin operasyonunda çıkan çatışmalar nedeniyle 167 bin kişinin evsiz kaldığı bilgisini içeren Birleşmiş Milletler raporuna da yer verildi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar