Türkiye'de ilk işçi ve grev filminin yönetmeni Ertem Göreç hayatını kaybetti

Türkiye'de ilk işçi ve grev filminin yönetmeni Ertem Göreç hayatını kaybetti
Türkiye'de ilk işçi ve grev filmi olarak kabul edilen Karanlıkta Uyananlar'ın yönetmeni Ertem Göreç vefat etti.

Toplumsal gerçekçi filmleriyle Türkiye'de 1960'lı yılların sinemasında izler bırakan, Yönetmen, senarist ve yapımcı Ertem Göreç, 89 yaşında hayata veda etti.

Ertem Göreç, Vedat Türkali’nin senaryosunu kaleme aldığı "Karanlıkta Uyananlar" ve "Otobüs Yolcuları"nın yönetmenliğini üstlendi. Türkiye’de işçi sorunlarına odaklanan ilk grev filmi olan "Karanlıkta Uyananlar", 1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali’inde En İyi 3. Film Ödülü’ne değer görüldü.

Ertem Göreç’in "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" adlı filmi ise Türkiye’de fantastik sinemanın ilk örneği sayılıyor.

ERTEM GÖREÇ HAKKINDA

4 Aralık 1931’de Bursa’da doğdu. Ortaöğreniminin ardından 1951 yılında milli basketbolcu oldu.

Sinemaya Orhan Atadeniz’in yanında montajcılık yaparak başladı. 1950’li yıllarda Orhan M. Arıburnu, Atıf Yılmaz, Abdurrahman Palay ve Memduh Ün’ün asistanlığını yaptı.

İlk filmi "Kanlı Sevda"yı 1959 yılında çekti. Ardından Vedat Türkali’nin senaryosunu kaleme aldığı, Ayhan Işık ve Türkan Şoray’ın başrolleri paylaştığı "Otobüs Yolcuları"nı sinemaya kazandırdı.

1964 yılında yine Türkali’nin senaryosunu yazdığı, Beklan Algan ve Lütfi Akad’ın yapımcısı olduğu "Karanlıkta Uyananlar"ı çekti. Fikret Hakan, Ayla Algan, Beklan Algan, Tülin Elgin ve Kenan Pars gibi oyuncuların rol aldığı film, 1965 Antalya Altın Portakal Film Festivali’inde En İyi 3. Film Ödülü’ne değer görüldü.

Göreç’in Türkiye’de fantastik sinemanın ilk örneği sayılan "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler" filmi, 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde  En İyi 3. Film Ödülü’nü kazandı.

1988’de "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe" adlı son filmini çeken Göreç, kariyeri boyunca altı filmde de rol aldı.

Göreç, 18. İstanbul Film Festivali’nde de 1999 yılında Onur Ödülü’ne değer görüldü.

Öne Çıkanlar