Türkiye'de IŞİD'e finansman sağlayan şirketler: Nasıl ve kimler tarafından kuruldu?

Türkiye'de IŞİD'e finansman sağlayan şirketler: Nasıl ve kimler tarafından kuruldu?
IŞİD ve El Kaide’ye finansman sağladığı gerekçesiyle mal varlığı dondurulan şirketlerden kimisi milyonluk sermaye ile kurulduğu ortaya çıktı. Şirketlerdeki müdür değişimleri de dikkat çekti.

IŞİD ve El Kaide’ye finansman sağladıkları gerekçesiyle toplam 13 kişi ve 7 tüzel kişiliğin mal varlığı donduruldu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla yayımlanan listede, IŞİD’e finansman sağladığı gerekçesiyle mal varlığı dondurulan Almjd Land Trading Dış Ticaret Limited Şirketi’nin, 24 Haziran 2020 tarihinde Hasım Ali Hussein Hussein adına 100 bin lira sermaye ile kurulduğu ve mal varlığı dondurulan kişiler listesinde yer alan Mhammad Alahmad’a 17 Kasım 2021 tarihinde devredildiği görüldü.

Ticaret Sicil gazetesinde yer alan bilgilere göre Alahmad’ın tek şirketi Almjd Lant Trading değildi.

KURULUŞUNDAN 18 GÜN SONRA MAL VARLIĞI DONDURULAN İSME GEÇTİ

Mal varlığı dondurulan şirketler listesinde yer alan, 11 Mayıs 2017 tarihinde Taıssır Ahmad adına kurulan Endex Nakliyat Kuyumculuk Dış Ticaret Limited Şirketi de kuruluşundan 18 gün sonra Mhammad Alahmad’a geçti.

Hasım Ali Hussein Hussein’in mal varlığı dondurulan şirketlerinden Rawı Telecommunıcatıons İletişim Hizmetleri Limited Şirketi, 14 Nisan 2015 tarihinde 99 yıllığına kuruldu. Hussein, 29 Mayıs 2019 yılında şirkete müdür olarak seçildi. Hussein, 5 Aralık 2019 tarihinde alınan kararla müdürlüğü Abdelrahman Alahmad’a bıraktı.

Yine mal varlığı dondurulan şirketlerden Arasta İthalat İhracat Dış Ticaret Limited Şirketi’nin yolu da Abdelrahman Alahmad ile kesişti. 2 Şubat 2017 yılında Talep Ahmad adına 1 milyon lira sermaye ile kurulan şirkete önce Hasım Ali Hussein Hussein yetkili müdür oldu. 29 Kasım 2019 tarihinde müdürlük Abdelrahman Alahmad’a geçti.

IŞİD'E DESTEK SAĞLAYAN FİRMA TURİZM İŞİ YAPIYORMUŞ

İŞİD’e finansman sağladığı gerekçesiyle mal varlığı dondurulan Arasta İthalat’ın faaliyet alanının "hava, deniz ve kara yolları ile kargo nakliyesi yapmak, yurt içi ve dışına araçlı ve araçsız kargo hizmeti vermek" olduğu görüldü.

Arasta İthalat’ın faaliyet konuları arasında, "Türkiye’nin iç ve dış turizm potansiyelinin gelişmesi ve mevcut kaynakların daha verimli bir şekilde işletilmesi ile turistlerin dinlenme, eğlence ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması konularında hizmet vermek" de yer aldı.

DEPO VE İŞYERİ KİRALAMAK İÇİN KURULMUŞ

IŞİD’e finansman sağladığı gerekçesiyle mal varlığı dondurulan Garanti İhracat İthalat Kuyumculuk Dış Ticaret Limited Şirketi, 31 Kasım 2017 tarihinde Hasım Ali Hussein Hussein adına kuruldu. Şirketin faaliyet konuları arasında depo ve işyeri kiralamanın yanında gayrimenkul ticareti de yer aldı. Şirketin müdürü, 29 Kasım 2019 tarihinde Abdelrahman Alahmad oldu.

IŞİD’e finansman sağladığı gerekçesiyle mal varlığı dondurulanların isimleri şöyle:

"Abdelrahman Alahmad, Hashim Ali Hussein Hussein, Mhammad Alahmad, Abu Omar Khorasani, Abdul Halim Atabey, Mustafa Şahin, Nakibullah Hakimi ve Vahit Şerifi."

El Kaide’ye finansman gerekçesiyle mal varlığı dondurulan Level Hign Moda Tekstil ve Ticaret Limited Şirketi ise 9 Şubat 2021 tarihinde Ümit Çüşkün ve Cebrail Güzel adına 800 bin lira sermaye ile kuruldu. Şirketin faaliyet konusu giyim ürünleri imalatıydı. İki Türk vatandaşı üzerine kurulan bu şirketin sahibi, Cerail Güzel’in payını 3 Şubat 2022 tarihinde devretmesinin ardından Ümit Cüşkün oldu. Güzel mal varlığı dondurulan kişiler listesinde yer alırken Ümit Cüşkün’ün bu listede olmadığı görüldü.

El Kaide’ye finansman sağladığı gerekçesiyle mal varlığı dondurulan isimler ise şöyle:

"Magdy Mohamed Mohamed, Nurettin Muslihan, Soner Gürleyen, Turgut Elghzlany ve Cebrail Güzel."

ABD’NİN MAL VARLIĞINI DONDURDUĞU İSMİN BAŞKANI OLDUĞU DERNEĞİN MAL VARLIĞI DONDURULDU

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göreyse ABD Maliye Bakanlığı’nın El Kaide terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle yaptırım getirdiği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları listesindeki isimlerden Soner Gürleyen’in, Yeşil Sancak Kültür ve Araştırma Derneği’nin başkanı olduğu anlatıldı.

Son yayınlanan mal varlığı dondurma kararında da Yeşil Sancak Kültür ve Araştırma Derneği yer aldı. (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar