Türkiye’de savunmaya ağır ceza: 450 avukata 2 bin 786 yıl hapis

Türkiye’de savunmaya ağır ceza: 450 avukata 2 bin 786 yıl hapis
15 Temmuz sonrası Hakimler ve Savcılar Kurulu, 4 bine yakın hakim ve savcıyı mesleklerinden ihraç etti.

Türkiye’de hakim ve savcılar ile avukatlara yönelik tutuklamalar "terör suçu" kapsamına sokularak yapılıyor. Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Avukatlık Kanununda, hakim, savcı ve avukatların suçüstü hali hariç gözaltına alınamayacağı ifade edilsede Türkiye'de avukatlar toplu bir şekilde tutuklanıyor.

AİHM, Hakan Baş ve Alparslan Altan kararlarında suçüstü halinin keyfi yorumunun hukuka aykırı olduğuna karar vermişti. The Arrested Lawyers (Tutuklu Avukatlar Girişimi), Avrupa Avukatlar Günü dolayısıyla hazırladığı raporda savunmaya yönelik tutuklama ve gözaltılarla kurulan baskıyı ortaya koydu. 

Avrupa Avukatlar Günü nedeniyle Tutuklu Avukatlar İnisiyatifi'nin yapmış olduğı açıklama şöyle:

"Ülke çapında avukatları hedef alan amansız bir tutuklama kampanyası var. Türkiye'nin 81 ilinden 77'sinde, Cumhuriyet savcıları tarafından siyasi saiklerle yürütülen ceza soruşturmaları kapsamında avukatlar uydurma suçlamalarla gözaltına alındı ​​ve tutuklandı. Bugün itibarıyla 1600'den fazla avukat gözaltına alınırken, 615 avukat tutuklu yargılandı. Şu ana kadar 450 avukat silahlı terör örgütüne üye olmak veya terör propagandası yapmak suçundan toplam 2786 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklanan avukatlardan bazıları işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

Gözaltına alınan veya tutuklanan avukatların 15'i il baro başkanları veya eski başkanlarıdır.Zulüm gören tüm avukatlar, silahlı terör örgütüne üye olmak veya silahlı terör örgütü yönetmek gibi terör bağlantılı suçlarla itham ediliyor. Türk Ceza Kanunu'na göre bu iki suç 7,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

34 HUKUKÇU DERNEĞİ KAPATILDI

Türk hükümeti ayrıca avukatların örgütlenme özgürlüğü hakkını da hedef aldı. OHAL'in ilanından bu yana 34 farklı hukukçu derneği kapatıldı. Hükümet kararıyla kapatılmalarının ardından tüm mal varlıklarına da tazminatsız el konuldu.

Tutuklu Avukatlar İnisiyatifi olarak tutuklu Türk avukatları hatırlarsanız ve Avrupa Avukatlar Günü vesilesiyle Türk avukatlara yönelik devam eden zulme karşı sesinizi yükseltirseniz çok minnettar oluruz."

Öne Çıkanlar