Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşı Sevcan Adıgüzel için Berlin'de eylem

Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşı Sevcan Adıgüzel için Berlin'de eylem
'Benim kızım insan hakları savuncusudur. Nerede olduğu fark etmez bizim insan haklarına ihtiyacımız var.’

+GERÇEK - ´Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşı Sevcan Adıgüzel’in ailesi Almanya’nın Berlin kentinde bir protesto düzenledi.

Alexander Meydanı'nda gerçekleştirilen protestoda Alman devletine duyarlılık çağrısında bulunuldu.

Sevcan Adıgüzel'in sevk talebiyle açlık grevinde olduğu hatırlatılan çağrıda şu ifadeler kullanıldı:

"Biz burada Berlinde’yiz şimdilik. 

Almanya’ya sesleniyoruz, vatandaşına sahip çık! Vatandaşının talebine kulak ver. Vatandaşın sadece sevk talebi istiyor. Milletvekilleri sizlere sesleniyoruz. Defalarca yazmamıza rağmen, iletişim kurmaya çalışmamıza rağmen bize geri dönüş yapmadınız. Seçim sürecinde bizim vekilimiz olacağınıza, bizi temsil edeceğinize söz veren milletvekilleri nerdesiniz? Sevcan 62 gündür aç! Milletvekilileri sizlere sesleniyoruz, Almanya devleti sizlere sesleniyoruz, duyun sesimizi. Annelerin cağrısıdır bu! Görevinize çağırıyoruz sizi, görevinizi yapın."

Sevcan Adıgüzel’in annesi Latife Adıgüzel de Almanca yaptığı konuşmada, Türkiye’ye gidemediğini, kızına verilen ziyaretçi yasağı nedeniyle de kızını ziyaret edemediğini söyledi. Latife Adıgüzel, "Benim kızım insan hakları savuncusudur. Nerede olduğu fark etmez bizim insan haklarına ihtiyacımız var’’ dedi.

Anne Adıgüzel’in aktardığına göre;

24 yaşında tutuklanan Sevcan Adıgüzel hakkında açılan 3 dava var. Üçü de Berkin Elvan, Uğut Kurt ve Günay Özarslan’ın cenaze törenlerine katıldığı gerekçesiyle açıldı. Örgüt üyeliği suçlaması atfedilen Sevcan Adıgüzel 28 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. Beş yıldır Bolu Hapishanesinde tutuklu bulunan Adıgüzel’e 200 yıl ziyaretçi, 300 yıl iletişim yasagı verildi. 62 gündür açlık grevini sürdüren Adıgüzel’in bir başka hapishaneye nakil talebinin gerekçesi ise koğuşta birlikte kaldığı koğuş arkadaşından başka politik tutuklu başka hiç bir kadının Bolu Hapishanesinde bulunmuyor oluşu. 

Almanya’da yetkili tüm mercilere başvurda bulunduğunu belirten anne Adıgüzel, şuana kadar bir sonuç elde edemediklerini söyledi: 

"Hepsi birbirine yönlendiriyor. Biz sorumlu değiliz oraya başvurun diye bizi oradan oraya dolaştırıyorlar. En sonunda ilk başvurduğum yerin doğru kurum oldugunu ögrendim ama onlar da bir şey yapmıyor. Türkiye’de Alman konsolosluğundan yetkililer 5 yıl içinde, benim zorlamamla, 3 defa gidip ziyaret etti. 

Bana gereken herseyi yaptık diyorlar. Ama sonucun ne oldugunu bile bildirmiyorlar. Sevcan’a örgüt işi varsa biz bir şey yapamayız demişler. Kızım ‘’ben burada örgütlü bir insan değilim, dosyama bakmadan önyargılarla geliyorsunuz’’ demiş. Tabii Türkiye’de her insan terör kapsamında yargılandığı için benim kızım da örgüt üyeliğinden yargılanıyor. 

Buraya da görüşmeler için geldim. Parlamento önüne gittik, protesto ettik. Adalet bakanlığı önüne gittik, dosyayı verdik. Türkiye’deki yetkili mercilere yazacaklarını söylediler, söz verdiler." 

Latife Adıgüzel, Sevcan’ın sağlık durumuna ilişkin ise şunları aktardı:

"Vitamini kendisi satın alıyor. Şeker veremiyorlarmış, kantinlerinde  şeker yokmuş. Avukatları sevk talebinden dolayı bir şey yapamıyor. Bizler de buradayız, gidemediğimiz için zaten bir şey yapamıyoruz."

Öne Çıkanlar