Türkiye, enflasyon liginde Venezuela'ya yaklaştı

Türkiye, enflasyon liginde Venezuela'ya yaklaştı
Türkiye, nisan ayında 20 yılın zirvesine ulaşarak yüzde 70 olarak açıklanan son enflasyon verisiyle birlikte yüksek enflasyon liginde bir sıra daha atlayarak 6'ncı sıraya yükseldi.

Dünyada tüketici enflasyonunun en yüksek olduğu ülkeler grubunda Türkiye’nin yükselişi devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre nisanda yıllık tüketici enflasyonu yüzde 69,97’ye yükselirken, Türkiye dünyada en yüksek enflasyonun olduğu ülkeler sıralamasında 7'nci sıradan 6'ncı sıraya yükseldi.

Nisan 2021’de Türkiye’de enflasyon yüzde 17,14 idi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ayında başlattığı faiz indirimleri sonrasında döviz kurlarının artışı ve dünyada enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki hızlı artış, Türkiye’de enflasyonun hızla artmasını beraberinde getirdi.

Dünya yüksek enflasyon liginde Venezuela, yüzde 284’lük oranla ilk sırada yer alıyor. Ancak, ABD yaptırımları altındaki ülkede mart ayında aylık enflasyon yüzde 1,4 ile 10 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Petrol üretimindeki ve fiyatlarındaki artışın yanı sırada yaygın dolar kullanımı sayesinde ülkede enflasyonda hızlı düşüş yaşanıyor.

Sudan, yüzde 260’lık oranla en yüksek enflasyona sahip 2'nci ülke olurken, iflas eden Lübnan yüzde 208’lik oranla 3'üncü sırada.

Uzun yıllar savaşın yaşandığı, ABD ve AB’nin sert yaptırım uyguladığı ve şu an ülkenin bazı bölgelerin devlet kontrolü dışında olduğu Suriye yüzde 139 enflasyonla 4'üncü sırada.

Afrika ülkesi Zimbabve de yüzde 96,4’lük enflasyonla listede 5'inci sırada yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar