'Türkiye Fırat’ın doğusuna operasyon kararını gözden geçirecek'

'Türkiye Fırat’ın doğusuna operasyon kararını gözden geçirecek'
Gazeteci Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyaretinde Trump ile görüşememesi nedeniyle Ankara’nın olası operasyonu gözden geçirebileceğini yazdı.

Türkiye, Kuzey Doğu Suriye Özek Bölgesi’ni hedef alan politikalar izlemeye devam ederken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül’de yapılan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda, ‘Güvenli Bölge’ konusunda mutabakata vardıkları ABD’yi tehdit etmişti. 

"Bizim istediğimiz güvenli bölge ile muhataplarımızın kafasındaki güvenli bölge arasında milyonlarca fark var" diyen Erdoğan, "Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ı doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmak zorundayız. Bunu Amerika ile yapmak hepimizin isteğidir. Ama olmazsa kendi imkânlarımızla buna başlayacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

'TRUMP'LA GÖRÜŞEMEMESİ SÜRECİ ETKİLEDİ'

Hükümete yakın isimlerden Hürriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Hande Fırat, gazetedeki köşesinde bugün kaleme aldığı yazıda, BM Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmeyi umduğunu ancak bu görüşmenin gerçekleşmemesinin süreci etkilediğini yazdı. Fırat yazısında, "Ankara’nın beklentisi genel kurul sonrasında New York’ta iki liderin bir araya gelmesi ve güvenli bölge ile pürüzlerin ele alınmasıydı. Görüşme olsa idi, Ankara hem pürüzlerin giderilmesine çalışacaktı hem de kararlılığını bir kere daha gösterecekti. Ancak o görüşme olmadı, olamadı. Trump hakkında azil süreci başlatıldı ve başkan ile adamlarının doğal olarak gündemi altüst oldu" ifadelerini kullandı. 

'DEĞİŞEN KOŞULLARA GÖRE HAREKET EDİLECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’tan dönerken uçaktaki gazetecilere Trump ile kapsamlı bir telefon görüşmesi yapma ihtimalinden bahsettiğini, ancak bu telefon görüşmesinin de henüz gerçekleşmediğini belirten Fırat, "Türkiye’nin verdiği süre dolarken, şu satırların yazılmakta olduğu dakikalara kadar iki lider arasında henüz bir telefon görüşmesi olmadı. Açıkçası Trump’ın derdi başından aşkın. 2020’de yapılacak ABD başkanlık seçimlerine doğru bu süreç ‘azil’ ile noktalanmasa da Trump’ın başını ağrıtıyor ve daha da ağrıtacak. Siyasi açıdan Trump’ı yıpratacağına şüphe yok. O yüzden telefon görüşmesi de hemen olmayabilir, olamayabilir.
 
İşte Trump’ın azil sürecinden dörtlü zirveye ve anayasa komitesine kadar tüm bu gelişmeler sebebiyle Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna ilişkin harekâtla ilgili ‘eylül ayı sonu’ kararını yeniden gözden geçireceği belirtiliyor. Yani Ankara’daki hava, harekâtın hemen olmayacağı, Türkiye’nin değişen koşullara göre hareket edeceği yönünde" diye yazdı.
 
Fırat, Türkiye’nin Suriye ile ilgili beklenti ve planlarını 29 veya 30 Ekim’de Cenevre’de toplanacak Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinde Rusya, Fransa ve Almanya ile dörtlü zirvede masaya yatırmak istediğini belirtti. (MA) 

Öne Çıkanlar