Türkiye Gökkuşağı Endeksi'nde sondan ikinci sırada yer aldı

Türkiye Gökkuşağı Endeksi'nde sondan ikinci sırada yer aldı
Türkiye, Avrupa'da LGBTİ+ üyelerinin yasal ve politik durumlarına mercek tutan Gökkuşağı Endeksi'nde sondan ikinci sırada yer aldı. Sonuncu ülke ise Azerbaycan oldu.

Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü dolayısıyla LGBTİ+ çatı örgütü Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği'nin (ILGA) Avrupa teşkilatı tarafından hazırlanan 2021 Gökkuşağı Endeksi, Rainbow Europe platformunda harita olarak yayımlandı. LGBTİ+ üyelerinin ülkelerdeki yasal ve politik durumlarını yansıtan harita, 49 Avrupa ülkesini yüzde sıfır ile yüzde 100 arasında sıralamaya tabi tutuyor. 100 en iyi, sıfır en kötü durumu temsil ediyor.

TÜRKİYE, SONDAN İKİNCİ OLDU

Haritada, yüzde 94 oranla beş yıldır en üst sırada yer alan Malta bu sene de yine listenin en üst sırasında yer alırken, Türkiye yüzde 4 ile sondan ikinci sırada yer aldı. Sonuncu ülke ise, yüzde 2 ile Azerbaycan oldu.

Haritaya göre, LGBTİ+ bireylerin haklarına toplumsal, siyasal ve hukuki açıdan saygı sıralamasında Belçika yüzde 74, Birleşik Krallık yüzde 64, İspanya yüzde 65, Hollanda yüzde 61, Fransa yüzde 57, Almanya yüzde 52, Yunanistan yüzde 47 oranlara sahip.

Endekste, Türkiye’deki LGBTİ+ ’lara yönelik şu ihlallere de yer verildi:

-Bazı dükkanlar bu LGBTİ+ müşterilere hizmet vermeyi reddetti. Osmaniye'de bir dükkan "LGBTİ+'lara kapalıdır" tabelasını astı.

-Aralık ayında Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, LGBTİ+ sembolleri taşıyan herhangi bir ürünün e-ticaret sitelerinde 18 sınıflandırma işareti konulmadan satılmamasını istedi.  

-Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Covid-19 ile ilgili bir vaaz verirken, Eşcinselliğin "hastalık getirdiğini" söyledi.

- Lezbiyen Görünürlük Günü'nde, Erbaş'a destek veren homofobik bir sosyal medya kampanyası başlatıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birçok siyasi, Erbaş’a destek verdi.

-Geçen nisanda, iki gey lise öğrencisinin yer aldığı "AŞK 101" isimli dizinin Netflix platformunda yayınlanacağı iddiasının ardından,  sosyal medyada "Netflix adam ol" etiketi Türkiye gündemine girdi. RTÜK, Netflix’i  "bu tür içeriğin yayınlanmasına izin vermeyeceğini" söyleyerek tehdit etti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haziranda LGBTİ+ topluluğunu hedef aldı. 18 ulusal televizyon kanalında yayınlanan Erdoğan’ın konuşmasında şu ifadeler yer aldı: Milletimi tavır almaya çağırıyorum. Milli ve duygusal değerler sinsi bir saldırı altındadır.

-Geçen mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Türkiye, homoseksüellerin haklarını korumakla sorumludur ama ülke, homoseksüellerin evlenmesine henüz hazır değil" dedi.

-Eğitim-Sen, LGBTİ+ eğitimci ve okul personelinin haklarını savunduklarını tekrarladı.

Öne Çıkanlar