Türkiye ile KKTC polisi ortak GBT yapacak

Türkiye ile KKTC polisi ortak GBT yapacak
Beş yıl boyunca kişisel bilgilerimiz KKTC'de olacak, bilgiler deniz üzerinden kabloyla gönderilecek.

ARTI GERÇEK- Türkiye ve KKTC vatandaşlarının verileri artık karşılıklı olarak paylaşılacak. Herhangi bir Türkiye vatandaşının bilgilerine KKTC polisi erişebilecek. Veri kullanımı ve güvenliği ise iki ülkenin inisiyatifine bırakıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile KKTC Polis Genel Müdürlüğü arasında gerçekleşen protokolle birlikte kimlik numarası, pasaport bilgileri gibi Türkiye'de yapılan Genel Bilgi Toplama(GBT) uygulamasına dair tüm kişisel bilgilere ulaşılabilecek.

İki ülkenin İçişleri Bakanı tarafından Lefkoşe'de 7 Şubat tarihli protokolde veri güvenliğinin nasıl sağlanacağı ise belirsiz. Anlaşmaya göre bilgilerin korunması ve kullanımı iki ülkenin inisiyatifine bırakılacak. 

BİLGİLER FİBER OPTİK KABLOYLA GÖNDERİLECEK

Bilgilerin gönderimi ise fiber optik kabloyla yapılacak. Bunun için ya mevcut bağlantı ya da yeni bir hat çekilecek. Ancak birçok ülkenin donanmasının bulunduğu Akdeniz'de bu kablolar üzerinden yapılabilecek istihbarat çalışması mümkün.

Resmi Gazete'de yayımlanan anlaşmaya göre beş yıl boyunca veriler devletlerin elinde saklı tutulacak. Anlaşma bitimi olan beş yıl sonrasında eğer sürenin bitimine 6 ay kala itiraz olmazsa, veri paylaşımı 3'er yıl daha devam edilebilecek

Öne Çıkanlar