Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ndeki istifanın arkasından Nurettin Nebati çıktı

Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ndeki istifanın arkasından Nurettin Nebati çıktı
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreterliği'nde bulunan Osman Akyüzün sessiz vedasının arkasında Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin olduğu iddia edildi.

Katılım bankacılığı sektörü son günlerde bir iddiayı tartışıyor. PSMMAG.COM’da (Payment Systems Magazine) yayınlanan habere göre, sektörün "Osman Abisi" olarak bilinen, bir zamanlar kamu bankaları dahil bürokrasi atamalarında söz sahibi olan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz’ün sessiz sedasız emekli olmasının arkasında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati var. Akyüz, görevi bırakırken herhangi bir açıklama yapmamış, Katılım Bankaları Birliği bir basın açıklamasıyla kendisine teşekkür etmiş ancak istifanın neden kaynaklandığına dair bir bilgi paylaşılmamıştı.

'18 ARALIK 2021'DE YAPILAN TOPLANTI ETKİLİ OLDU'

Sektör kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, ilginç olaylar zinciri 18 Aralık 2021 tarihinde Nureddin Nebati’nin banka yöneticilerini dinlemek için yaptığı toplantıyla başladı. Toplantıda banka ve katılım bankası yöneticileri hükümetin izlediği ekonomi politikalarının sektör üzerinde oluşturduğu baskıya dikkat çekti. Bu durumdan duyulan rahatsızlık dile getirildi.

'FAİZ ARTIŞI İSTEDİ, NEBATİ'NİN TEPKİSİYLE KARŞILAŞTI'

Toplantıda söz alan dönemin Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, hükümetin izlediği düşük faiz politikasının gerçekçi ve sürdürebilir olmadığını belirterek, bunun kısa vadede büyük sorunlar yaratabileceği uyarısında bulundu. Merkez Bankası’nın en azından enflasyon oranında faiz artışına gitmesi gerektiğini söyledi.

Katılım bankaları cephesinden böyle bir çıkış beklemeyen Nebati, toplantı biter bitmez Osman Akyüz’e çıkıştı ve "Bunu sizden hiç beklemezdim" diyerek tepkisini dile getirdi. Öfkesi geçmeyen Nebati, Ziraat, Vakıf ve Emlak Katılım Bankası’nın genel müdürlerini yanına çağırdı ve "Bu herifi hemen genel sekreterlik görevinden alın, kendisini bir daha görmek istemiyorum. Diğer katılım bankalarının genel müdürlerini de ikna edin. Onları da üzmek istemem" dedi.

Bunun üzerine Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Çelik, Vakıf Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir ve Emlak Katılım Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, Kuveyt Türk, Al Baraka Türk ve Türkiye Finans'ın genel müdürleriyle bir görüşme yaptı. Bakanın mesajını kendilerine iletti. Baskılar üzerine Osman Akyüz görevinden istifa ederken yerine İsmail Vural getirildi.

Öne Çıkanlar