'Türkiye kronik yüksek enflasyon dönemine artık girmiştir'

'Türkiye kronik yüksek enflasyon dönemine artık girmiştir'
Babacan, 'Şu anda Türkiye, üzülerek söylüyorum ki kronik yüksek enflasyon dönemine artık girmiştir' yorumunda bulundu.

2022 yılı asgari ücretine ilişkin açıklamada bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Bugün açıklanan asgari ücret, daha ocak sonunda vatandaşların eline gelmeden erimeye başlayacak. Şu anda Türkiye, üzülerek söylüyorum ki kronik yüksek enflasyon dönemine artık girmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 asgari ücret rakamlarını açıkladı. Asgari ücret 2022 yılı için net 4 bin 253 TL oldu. Asgari ücret artışı yüzde 50.54 seviyesinde gerçekleşti. 2022 yılı asgari ücret brüt 5 bin 4 TL, işverene maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu.

'VATANDAŞLARIN ELİNE GELMEDEN ERİMEYE BAŞLAYACAK'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da asgari ücret zammını şu ifadelerle yorumladı:

Sadece 1 Kasım'dan bu yana 1,5 ay içerisinde dolar kuru tam yüzde 60 arttı. Bu yüzden 60'lık kur artışı, hemen, ocak-şubat-mart-nisan aylarında yüksek enflasyon olarak tekrar vatandaşlarımızı etkileyecek.

Bugün açıklanan asgari ücret, daha ocak sonunda vatandaşların eline gelmeden erimeye başlayacak. Şu anda Türkiye, üzülerek söylüyorum ki kronik yüksek enflasyon dönemine artık girmiştir.

Babacan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı üzerine ise şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan tam gaz inada devam ediyor, yanlışta ısrar ediyor. Sonuçta dolar kuru daha da arttı, artmaya devam ediyor. Dolar kuru artınca A’dan Z’ye her şeye zam geliyor, anlamadınız mı hâlâ? Yoksulluk, açlık artıyor."

'GERÇEKTEN YAZIK GÜNAH'

"Faizi düşürmenin yolu talimat değildir. Faiz ancak hukukla, adaletle, demokrasiyle, insan haklarına saygıyla düşer" diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Merkez Bankası faiz düşürüyor da ne oluyor? Aynı dönemde Hazine’nin borçlanma faizlerinin çok hızlı bir şekilde arttığından niye Erdoğan bahsetmiyor? Eylül başında yüzde 17 olan Hazine’nin 5 yıl vadeli borçlanması şu anda yüzde 23 buçuk. Hazine, yüzde 23 buçuk faizi 5 yıl arka arkaya sürekli ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşlardan toplanan vergiler, doğrudan Hazine’nin faiz ödemesi olarak ödeniyor. Gerçekten yazık, günah."

Öne Çıkanlar