Türkiye'nin risk primi sekiz ayın zirvesinde

Türkiye'nin risk primi sekiz ayın zirvesinde
Türkiye'nin beş yıl vadeli risk primi (CDS) bugün Eylül 2018 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine tırmanarak, 487 baz puana yükseldi.

Türkiye'nin beş yıl vadeli Credit Default Swap (CDS) primi perşembe günkü işlemlerde 487 baz puan ile eylül ortasında bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD'li rahip Brunson'ın tutuklanması sonrasında iki ülke arasında tırmanan gerginliğin etkisiyle eylül ayında 570 baz puanı aşan risk göstergesi, sonrasında ise kademeli olarak azalarak şubatta 297 seviyesine kadar gerilemişti. Söz konusu dönemde 7.2362 ile tüm zamanların yükseğini gören dolar kuru da, şubat ayında 4.96'lı seviyelere kadar indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımına gitmesi, mali politikaların enflasyonu düşüreceği yönündeki beklentiler ve jeopolitika gerginliklerin azalması risk algısını düşürdü.

Sonrasında ise hem yurt içinde hem de küresel gelişmeler Türkiye'nin yılbaşından bu yana yükselen risk primi fiyatlamasında etkili oldu.

Bloomberg'de yer alan habere göre, risk göstergesi 31 Mart yerel seçimlerinin öncesinde hızlı bir şekilde yükselerek 312'li seviyelerden 448'e kadar tırmanmıştı. Risk algısındaki artışta Merkez Bankası'nın döviz rezervleriyle ilgili endişeler de etkili oldu.

Belediye seçimlerinin ardından yakın zamanda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçiminin iptali ve yenilenmesi yönündeki kararıyla birlikte yeniden gündeme gelen siyasi belirsizlik, Türk Lirası'ndaki yükseliş ve ABD ile Türkiye arasındaki S – 400 gerginliği, CDS primindeki yükselişi destekledi.

Yurt dışında ise ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmeler küresel risk iştahının azalmasında etkili oldu. Uzayan görüşmelerden sonuç çıkıp çıkmayacağı konusundaki belirsizliğin artması, güvenli varlıklara yönelik talebi artırıyor. Öte yandan küresel büyüme endişeleri de yatırımcı iştahını azaltıyor.

Yılbaşından bu yana kademeli olarak yüzde 16 civarında yükselen dolar/TL kuru, 6.23 seviyelerinden alıcı buluyor. Lira, Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen ülke parası arasında Arjantin Pesosu'ndan sonra bu yıl dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para oldu. Türkiye 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 20'nin üzerinde seyrediyor.

Türkiye'nin CDS primi Bloomberg tarafından takip edilen 21 gelişen piyasa arasında 1100 baz puanlık Arjantin'in ardından ikinci sırada geliyor. Güney Afrika ise 193 baz puan ile üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye, söz konusu 21 gelişen ülke arasında risk göstergesi perşembe günü itibariyle yılbaşından bu yana yaklaşık 31 baz puan ile en fazla artan ikinci ülke oldu. Arjantin'in artışı ise 38 baz puanın üzerinde gerçekleşti. 17 ülkenin risk primi azaldı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar