Türkiye'nin enflasyonunu TÜİK yüzde 48,7, ENAG 114,8, Steve Hanke yüzde 99,1 buldu

Türkiye'nin enflasyonunu TÜİK yüzde 48,7, ENAG 114,8, Steve Hanke yüzde 99,1 buldu
Türkiye'nin enflasyonuna dair yaptığı hesaplamalarla bilinen dünyaca ünlü ekonomist Hanke, 'TÜİK enflasyonu düzmece. Yeni TÜİK Başkanı döneminde de böyle olacağına bahse girebiliriz' dedi.

+GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 11,10 artarken, yıllık bazda 48,69'a yükseldi. Böylelikle aralıkta enflasyonda yıllık yüzde 38,06'yla gelen 19 yıllık zirve yenilenmiş oldu. 

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamasından önce, hesapladığı aralık enflasyonunu duyurdu. Buna göre, ENAG Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ocak ayında yüzde 15,52 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 114,87 olarak gerçekleşti.

Türkiye ekonomisini yakından takip etmesi ile bilinen ve enflasyon hesaplamalarıyla dikkat çeken dünyaca ünlü ekonomist John Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü Steve Hanke, Türkiye ile ilgili yeni bir Twitter mesajı paylaştı. 

Hanke, mesajında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜİK Başkanı'ndan memnun olmadığı için kendisini görevden aldı. Ancak, TÜİK'in enflasyon oranı düzmece bir siyasi uydurma. Yeni TÜİK Başkanı döneminde de bunun böyle olacağına bahse girebilirsiniz. Bugün Türkiye'nin enflasyonunu yıllık olarak yüzde 99 oranında hesaplıyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar