‘Türkiye’nin Interpol istismarını hep gündeme getirdik’

‘Türkiye’nin Interpol istismarını hep gündeme getirdik’
İsveç Dışişleri Bakanı Wallström, Ragıp Zarakolu'nun Kırmızlı Bülten'le aranmasına ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Türkiye’de bir mahkemenin yayıncı ve yazar Ragıp Zarakolu’nun Kırmızı Bülten’le aranmasına karar vermesinden sonra konuyu yazılı bir soru önergesi ile İsveç Parlamentosu'nun gündemine taşımıştı. Türkiye’nin muhalifleri susturmak ve sindirmek için Interpol’u istismar etmesine karşı ne yapmayı düşündükleri sorusunu yönelten Kakabaveh'e yanıt, İsveç Dışişleri Bakanı Wallström’den geldi.

İsveçli Bakan soru önergesine verdiği yanıtta; Interpol’un ağır suçlara karşı mücadelede önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini ve tüzüğünde örgütün siyasi amaçlarla kullanılamayacağının açık bir biçimde vurgulandığına dikkat çekti.


İLGİLİ HABER: RAGIP ZARAKOLU İSVEÇ PARLAMENTOSU'NUN GÜNDEMİNDE


Interpol’a üye olan her ülkenin çıkardığı arama kararlarının siyasi nitelikle olmaması yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Wallström, İsveç’in Interpol içinde kontrol mekanizmaların güçlendirilmesi için sürdürülen çabalara destek verdiğini söyledi.

Wallström, Türkiye’nin Interpol’u istismar etmesini bir çok kez Interpol ve Avrupa Birliği’nde gündeme getirdiğini, Türkiye ile yapılan ikili görüşmelerde ele aldığını, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile birlikte Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu temsilcisi Federica Mogherini’ye geçen yıl mektup yazdığını ve konunun tartışılması için Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme getirdiğini ifade etti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar