Türkiye’nin öldüren cazibesi

Türkiye’nin öldüren cazibesi
Yabancılar, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı elinden alındıktan sonra Devlet İstatistik Enstitüsü’nün de iktidarın emrine girdiğinin, verilerle oynadığının farkındalar.

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - Damat Bakan Albayrak, "Türkiye’nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini" açıkladı önceki gün...

İki ihtimal var:

Kötü ihtimal: Buna inanacağımızı sanıyor.

Daha kötü ihtimal: Buna kendisi de inanıyor.

Merkez Bankası verilerine göre bu yılın ilk yarısında varlık satarak finansal piyasalardan çıkan sermaye miktarı 11 milyar dolar.

Son 6 ayda TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 15…

Borsa İstanbul’da yabancı payı, 16 yıl sonra ilk kez, yüzde 50’nin altına düştü.

Geçen ay, İsveçli ortak Turkcell’deki hisselerini sattı.

Bu ay, Alman Volkswagen, Türkiye’de yapmayı planladığı 1 milyar Euro’luk yatırımı iptal etti.

Bir yabancı yatırım yöneticisi, geçen hafta Wall Street Journal’a,

"Yabancıların Türkiye’den çıkışı eşi benzeri görülmemiş düzeyde"dedi.

Neden kaçıyorlar?

Türkiye demokrasiden uzaklaştığı için mi? Sanmam. Yabancı sermaye demokrasiyi umursuyor olsa, dünya çok daha iyi bir yer olurdu. Ancak yabancılar, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı elinden alındıktan sonra Devlet İstatistik Enstitüsü’nün de iktidarın emrine girdiğinin, verilerle oynadığının farkındalar. Yargı bağımsızlığının kalmadığını, Erdoğan’ın öç alma duygusuyla Osman Kavala gibi işadamlarını esir aldığını, ekonomiyi kendi tuhaf tezleri ve damadının palavralarıyla yönettiğini görüyorlar. Bütün kararların onun iki dudağı arasına hapsolduğunun bilincindeler.

Volkswagen'in açıklamasından hemen sonra Rekabet Kurumu başta Volkswagen olmak üzere Audi, BMW, Porsche, Mercedes-Benz gibi Alman otomobil markaları hakkında soruşturma başlattı. Yabancı yatırımcı, buradaki intikam hissini görmüyor mu?

Damat Bakan, "Türkiye cazibe merkezi" dediği gün, dolar 7 liraya dayandı, Euro 8 lirayı aştı.

Gerçek şu: Yabancı yatırım, iktidarla birlikte düşüşe geçti. Bir dönem birbirini var eden bu ikili, şimdi dövüşerek birbirlerini aşağı çekiyorlar.

 

Öne Çıkanlar