Türkiye Raporu'nun mayıs ayı 'geçim' çalışması: Yüzde 78 'ekonomi kötü' dedi

Türkiye Raporu'nun mayıs ayı 'geçim' çalışması: Yüzde 78 'ekonomi kötü' dedi
Türkiye Raporu’na göre ‘Geçen ay geliriniz giderlerinizi karşıladı mı?’ sorusu sorulan yurttaşların yüzde 61’i ‘Karşılamadı’ yanıtı verdi. En çok zorlananlar ise işsizler ve öğrenciler oldu.

AKP hükümetinin politikaları sonucu vatandaş ekonomik krizin etkilerini her geçen gün daha da yakıcı bir şekilde hissederken, İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Raporu’nun mayıs ayı çalışmasında da geçim sıkıntısına dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Türkiye genelinde 1500 kişiyle Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi (CATI) yöntemiyle hazırlanan raporda yurttaşlara, "Geçtiğimiz ay geliriniz giderlerinizi karşıladı mı" sorusu soruldu. Yurttaşların, yüzde 61’i "karşılamadı" derken yüzde 24’ü ise "ucu ucuna karşıladı" yanıtını verdi.

Cumhuriyet’ten Gökhan Kam’ın haberine göre "Geçinemeyenlerin" oranı yüzde 85 olurken "Gelirinin giderini karşıladığını" söyleyenlerin oranı ise yüzde 15’te kaldı.

Geçinmekte en çok zorlanan grup ise işsizler, öğrenciler ve ücretli çalışanlar oldu.

SELÇÜKİ: KATILIMCILARIN YÜZDE 78’İ 'EKONOMİ KÖTÜ DURUMDA' DEDİ

Aynı ankette katılımcıların yüzde 78’inin ekonominin kötü veya çok kötü olduğunu söylediği aktarıldı. 

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki şunları söyledi:

"Açıklanan büyüme oranıyla, toplumun yaşadığı ekonomi arasındaki fark giderek açılıyor. Mayıs ayı anketimizde katılımcılarımızın sadece yüzde 15’i aylık bazda geçinebildiklerini ifade etti. Öte yandan yine aynı ankette katılımcıların yüzde 78’i bugün itibarıyla ekonominin kötü veya çok kötü olduğunu ifade etti. Bu sonuçlar gösteriyor ki yüksek enflasyon gelir dağılımını derinden etkiliyor."

Öne Çıkanlar