Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri toplantısı sona erdi

Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri toplantısı sona erdi
NATO Karargâhı'nda başlayan görüşmelerde 'Ayrıştırma Usulleri' ele alındı. Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmeleri 2016’da durma noktasına gelmişti.

NATO Karargahı'ndaki Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri toplantısı sona erdi.

Öncesinde Millî Savunma Bakanlığı (MSB), NATO Karargâhı'nda Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri arasında teknik toplantının başladığını duyurdu.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alınacağı teknik toplantı NATO Karargâhında başladı" ifadeleri yer aldı.  

Tplantının ardından yine  Millî Savunma Bakanlığı'ndan yapıkan açıklamada, "teknik toplantı"nın sona erdiği duyuruldu. Açıklamada, "Ayrıştırma Usullerinin" ele alındığı ve bir sonraki toplantının 17 Eylül’de yapılacağı belirtilerek, "Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında ‘Ayrıştırma Usullerinin’ ele alındığı NATO Karargahı’ndaki teknik toplantı sona erdi. Bir sonraki toplantının 17 Eylül 2020 tarihinde icra edilmesi planlanmaktadır" denildi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Doğu Akdeniz'deki gerilime ilişkin yaptığı son açıklamada "Deniz yetki alanları konusunda Türkiye ile en kısa sürede görüşmeye hazırız" demişti.

Atina'da ağırladığı AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, deniz yetki alanları konusunda Türkiye ile derhal istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduklarını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmeleri 2016’da durma noktasına gelmişti.

Ankara'ya Atina ile diyalog çağrısı yapan AB, aksi takdirde bu ayki liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırım kararı almakla tehdit etmişti. Diyalog için Türkiye’den gemilerini Doğu Akdeniz’den çekmesini isteyen Atina'nın "görüşmeye hazırız" açıklaması öncesinde Oruç Reis'in Türkiye'ye dönüşünü ana muhalefet partisi CHP 'taviz' diye nitelemişti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bunun bir taviz olmadığını, Oruç Reis’in limana bakım ve ikmal için geri çekildiğini söylemişti. Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki çalışmaları için 1 Eylül’de ilan edilen NAVTEX'in süresi 12 Eylül akşamı dolmuş ve önceki gidişatın tersine bu kez tekrar uzatılmamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar