Global araştırma: Dünya Omicron'dan endişe ederken, Türkiye'de halkın gündemi enflasyon

Global araştırma: Dünya Omicron'dan endişe ederken, Türkiye'de halkın gündemi enflasyon
Global araştırma şirketi Ipsos'un son anketine göre, Türkiye'de katılımcıların yüzde 78'i 'Ülkemiz yanlış yöne gidiyor' dedi.

Yoksullukla boğuşan halkın enflasyon korkusu sağlığa dair kaygıları bile geride bırakıyor. Markete her gittiğinde yeni bir zam gören vatandaş, global araştırmaya göre enflasyon korkusunda 25 ülkeyi geride bırakarak ilk 3’e girdi.

Global araştırma şirketi Ipsos'un aralık ayında 28 ülkede 19 bin kişi ile gerçekleştirdiği son anketine göre tüm dünya koronavirüsün yeni varyantı Omicron'dan endişe ederken Türkiye insanının en büyük endişesi enflasyon. Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre Ipsos araştırmasında Türkiye vatandaşlarının enflasyon korkusunun yıl başına göre 15 puan birden arttığı ve 100 kişiden 44'ünün en büyük endişesinin enflasyon olduğu ortaya konuldu.

TÜRKİYE’DE HALKIN GÜNDEMİ ENFLASYON

Dünya hızlı bulaşıcılığı sebebiyle Omicron’un yarattığı endişeyle yeniden pandemi gündemine kilitlendi. global olarak insanların yüzde 32'sinin en büyük endişesi koronavirüsün Omicron varyantı. Oysa Türkiye'de durum hiç de böyle değil. Araştırmaya göre Türkiye'de yeni varyanta dair endişe Yüzde 20. Türkiye bu oranla Omicron'u pek dert etmeyen birkaç ülkeden bir olarak kayda geçti. Çünkü anket sonuçları da net olarak ortaya koyuyor ki Türkiye vatandaşlarının gündemi farklı. Asıl derdi yoksulluk ve enflasyon. Araştırmaya göre Türkiye enflasyon endişesinde global ortalamayı ikiye katlayarak yüzde 44 ile Arjantin ve Polonya'dan sonra vatandaşları fiyat artışlarından en çok tedirginlik yaşayan 3. ülke olarak kayda geçti.

GELİR EŞİTSİZLİĞİ VE İŞSİZLİK KAYGISI DA GLOBAL ORTALAMANIN ÇOK ÜZERİNDE

Türkiye'de yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğine dair endişe yüzde 40 ile global ortalamanın çok üzerinde. İşsizlik endişesi de yine yüzde 40 ile global ortalamanın 12 puan üzerinde. Ipsos, araştırma raporunda Türkiye'deki işsizlik endişesinin sadece son bir ayda 10 puanlık rekor bir artış gösterdiğinin altını çizdi.

YÜZDE 78 ‘YANLIŞ YÖNE GİDİYORUZ’ DEDİ

Araştırmadaki "Ülkenizdeki gelişmeler sizce iyiye doğru mu kötüye doğru mu gidiyor" sorusuna, aralık ayı sonuçlarına göre Türkiye'den katılımcıların yüzde 78'i "Ülkemiz yanlış yöne gidiyor" yanıtını verdi.

VATANDAŞ: FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK

Ipsos'un enflasyonu merceğe alan 14 Aralık tarihli bir diğer araştırması ise Türkiye'de vatandaşların fiyat artışlarının devam edeceğini düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye'den katılımcıların yüzde 75'i son 6 ayda fiyatlarda belirgin artış olduğunu söyledi. Bu oranla Türkiye Arjantin'den sonra halkı, fiyat artışlarını en çok hisseden 2. ülke oldu. 30 ülkede, 20 bin 504 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye'de "Fiyatlar gelecek 3 ayda artmaya devam edecek" diyenlerin oranı ise yüzde 42.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar