Tutuklu Doğan'ın infazı yakıldı: Tahliyesi 10 ay ertelendi

Tutuklu Doğan'ın infazı yakıldı: Tahliyesi 10 ay ertelendi
Şakran Cezaevi’nde tutulan Hürriyet Doğan’ın açlık grevi eylemleri ve hücre cezalarını gerekçe göstererek infazı yakıldı. Tahliyesi 10 ay ertelendi.

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Hürriyet Doğan infaz süresini bitirmesine rağmen tahliye edilmiyor. 2005 yılında Adana’da tutuklanan Doğan’a, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Doğan, 2012 yılında Adana’dan Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. 3 Ocak 2022’de cezaevinden çıkması gereken Doğan’ın, Cezaevi İdari ve Gözlem Komisyonu tarafından açlık grevi eylemine katılması ve verilen hücre cezaları gerekçesiyle tahliyesi 10 ay ertelendi.  

Hürriyet Doğan, kardeşi Vedat Doğan ile 31 Aralık'ta yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, Cezaevi İdari ve Gözlem Komisyonu'nun infazını yaktığını aktardı.  

HÜCRE CEZALARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Vedat Doğan ablası Hürriyet ile yaptığı telefon görüşmesini şöyle aktardı: "27 Aralık’ta gardiyanlar tarafından ablam bir odaya götürülüyor. Kendilerini sosyolog, psikolog ve savcı olarak tanıtan heyet içerisinde savcı da bulunuyor. Savcı ablama 'gözlemlerimiz doğrultusunda sen pişman değilsin biz biliyoruz' diyerek girdiği açlık grevi eylemleri ve hücre cezalarını gerekçe göstererek infazını yaktığını aktarıyor. Ablamda savcıya bu şekilde sorular sorarak suç işlediğini söyleyerek, karşı çıkıyor."  

KEYFİ UYGULAMALAR

Cezaevlerinde tutuklulara karşı keyfi uygulamaların olduğunu söyleyen Doğan, "Bu durum sadece ablama yönelik değil. Binlerce tutsak keyfi bir şekilde tahliye edilmiyor. Ablamın infazının yakılmasıyla ilgili avukatı cezaevine itiraz dilekçesi verecek. İtiraz dilekçesi sonucuna göre ne gerekiyorsa yapacağız. Bu hukuksuz uygulamaları herkes duysun. Yaşadığımız bu hukuksuzluğu her yerde dile getireceğiz" dedi.

KURULAN KOMİSYONUN HUKUKLA ALAKASI YOK

Cezaevi İdari ve Gözlem Komisyonu'nun Kürtlere karşı "düşman hukuku" uyguladığını dile getiren Doğan, "Kurulan komisyonların keyfi bir uygulama olduğu, hukukla bir alakası olmadığı açıktır. Tutukluları bırakmamak için kendilerince bir kılıf uyduruyorlar. Tutuklulara yönelik bu tutum düşman hukukunda bile yoktur. Bu yöntemlerle baş eğdirmeye çalışıyorlar. İktidarın kendisi de bu şekilde bir yere varamayacağını çok iyi biliyor. Kendilerine göre mahkeme kurmuşlar takdir haklarını kullanarak infazları erteliyorlar" diye konuştu.

Öne Çıkanlar