Tutuklu yakınları: Dünya duysun Türkiye’de adalet yok

Tutuklu yakınları: Dünya duysun Türkiye’de adalet yok
Adalet Nöbeti’ni sürdüren hasta ve infazı yakılan tutukluların aileleri, 'Bütün dünya duysun Türkiye’de adalet yok' dedi.

Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de Adalet Nöbeti’ni sürdüren hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınları, tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi. 
 
DİYARBAKIR 
 
Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, 185’inci gününde Diyarbakır Adliyesi önünde devam etti. Eyleme Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu ve Hükümlülerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER),  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ile HDP il ve ilçe yöneticileri destek verdi. 
 
'TÜRKİYE’DE ADALET YOK'
 
Tutuklu yakını Reşahat Ada, yedi aydır nöbette olduklarını belirterek, "Cumhurbaşkanı 7 aydır bizim sesimiz hiç mi duymuyor?" diye sordu. Hasta tutukluların tedavi edilmesini talep eden Ada, "Artık cezaevlerinden tabut almak istemiyoruz. Bu zulme son versinler. 5-10 aydır, çocuklarını göremeyen anneler var. Hani nerede adalet, nerede hukuk? Adalet, hukuk ve barış için nöbetteyiz. Ankara’ya gittik. Buradaki sivil toplum kurumlarını dolaştık. Ama hiçbir gelişme yok. Bütün dünya duysun, Türkiye’de adalet yok. Cumhurbaşkanı sesimizi duymuyor. Ama bizim çocuklarımız sahipsiz değil. Çocuklarımızın yanındayız. Bir damla kan kalana kadar çocuklarımızın mücadelesini yürüteceğiz. Bu baskı ve zulmü asla kabul etmeyeceğiz" dedi.
 
'ISRARLA SÜRDÜRECEĞİZ'
 
Tutuklu yakını Herdem Merwanî ise, Adalet Nöbeti’ni ısrarla sürdüreceklerinin altını çizerek, "Siyasetçi ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin hepsi birlikte demokrasi ve barıştan bahsediyor ama konu cezaevleri olunca herkes sessiz kalıyor. Sizin söylemleriniz bize samimi gelmiyor. 7 aydır sesimiz duyulmadı. Başka yerde 7 ayda devletler kurulur ama bize ses verilmedi" diye belirtti. 
 
Nöbet eylemi, "Hak hukuk adalet", "Biji berxwedana zindane" sloganları ve alkışlarla son buldu.
 
İSTANBUL
 
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde 9’uncu haftasında bir araya gelen tutuklu yakınları, bir kez daha adalet taleplerini yineledi. Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi tutuklu yakınlarının eylemine destek verdi. 
 
Kağıthane Kaymakamlığı'nın yasak kararını gerekçe göstererek nöbeti engellemek isteyen polise tepki gösteren aileler, adliye önünde oturma eylemi yaptı. 
 
Tutuklu yakınları, eylem sonrasında metrobüs durağına kadar yürüyüş yaparak, "Bijî berxwedana zindana" sloganları attı. Polis, tutuklu yakınlarını metrobüs durağına kadar takip etti. 
 
İZMİR
 
İzmir Adliyesi C Kapısı önünde bir araya gelen tutuklu yakınları, "Deng bidin zindanan", "Ji girtiyên nexweş re azad-Hasta tutuklulara özgürlük" yazılı önlükleri giydi. Tutuklu yakınları, Adalet Nöbeti'nde 17 Haziran 2021'de İzmir’de katledilen Deniz Poyraz için adalet istedi. 
 
Adliye binası önünde ilk olarak oturma eylemini gerçekleştiren tutuklu yakınları daha sonra açıklama yaptı. Aileler adına açıklamayı yapan Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, kızı Deniz için bugün adliye önünde adalet istediklerini söyledi. Poyraz, "Savunmasız olan kızım işkence ile katledildi. Yapılan işkenceyi hiç bir insan birine yapmaz. Faşist ve ırkçı bir zihniyetin sonucu kızım katledildi. Hiç bir annenin canın yanmasını istemiyoruz. Kızımı katleden nasıl yargılanıyorsa, aşağıda kendisini bekleyen ve arka çıkanlarda yargılanacaklar. Sağ olana kadar adalet mücadelesini vermeye devam edeceğim. Hepimiz bu toprakların çocuklarıyız. Biz ölüm istemiyoruz. Barış, kardeşlik istiyoruz" dedi.
 
Poyraz, cezaevlerinde tahliye edilmeyen hasta tutuklulara da dikkati çekerek, cenazelerinin çıkmasını istemediklerini, biran önce tahliye edilerek, tedavilerinin yapılmasını istedi. (MA)

Öne Çıkanlar