Tuvalu Dışişleri Bakanı, Galsgow'a dizlerine yükselen denizin içinden mesaj gönderdi

Tuvalu Dışişleri Bakanı, Galsgow'a dizlerine yükselen denizin içinden mesaj gönderdi
Glasgow'daki iklim zirvesinde Güney Pasifik ada ülkesi Tuvalu, küresel ısınmanın böyle devam etmesi halinde sular altında kalacağını dışişleri bakanı düzeyinde gösterdi.

Glasgow'un evsahipliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) için video mesaj çeken Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe, dizlerine kadar suya batmış halde konuşarak alçak ada ülkesinin iklim değişikliğinin en ön cephesinde yer aldığına dikkat çekti.

Tuvalu Dışişleri Bakanı Kofe'nin denizin içine kurulan kürsüde takım elbise giyip kravat takmış, ancak pantolon paçalarını sıvayarak dizlerine kadar suya gömülmüş hali, sosyal medyada yoğun ilgi gördü.

Kofe, COP26'ya video mesajında, 'Tuvalu'da iklim değişikliği ve deniz suyu düzeyinin yükselmesiyle yaşanan gerçek hayat durumuyla yüzleşilmesi, Tuvalu'nun iklim değişikliği altında insan hareketliliğinin çok acil sorunlarını ele almaya çalıştığının görülmesi gerektiği' vurgusu yapıldı.

Konferansta yarın yayımlanacak video, devlet yayın organı TVBC tarafından başkent Funafuti'nin ana adası olan Fongafale'nin en ucunda çekildi.

Zirvede çevreyi en çok kirleten ülkelerin çoğu, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefiyle gelecek on yıllarda karbon kesintilerini yoğunlaştırma sözü verdi. Ancak Pasifik liderleri, alçak ada ülkelerinin hayatta kalmasının tehlikede olduğuna dikkat çekerek acil eylem talep etti.

Öne Çıkanlar