TÜYAP Kitap Fuarına yoğun ilgi: 2 günde 53 bin 500 kişi ziyaret etti

TÜYAP Kitap Fuarına yoğun ilgi: 2 günde 53 bin 500 kişi ziyaret etti
Diyarbakır’da 7’incisi düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarında, en çok ilgiyi tutuklu siyasetçilerin yazdığı kitaplar gördü.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-TÜYAP tarafından Diyarbakır’da düzenlenen 7’nci Kitap Fuarı bu gün 3’üncü gününe girdi. Diyarbakır Kongre ve Fuar Merkezi’nde devam eden kitap fuarında 20’si Kürtçe yayın yapan toplam 160 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu stand açtı.

2 GÜNDE 53 BİN 500 KİŞİ KATILDI

Bingöl, Mardin, Batman başta olmak üzere çevre illerden de fuara katılım oldu. Okurlar, yazarlarla buluştu. Katılımın artarak devam ettiği fuarı, ilk gün 24 bin yüz 73 kişi ziyaret etti. Yazar Şeyhmus Diken’in verdiği bilgilere göre dün fuara gelen ziyaretçi sayısı 29 bin 277.  Diken, cumartesi ve pazar olmak üzere 2 günde turnikelerden geçen kişi sayısının toplam 53 bin 500 olduğunu açıkladı. 

İZMİR VE İSTANBUL’DAN SONRA DİYARBAKIR

Artı Gerçek’e konuşan Yazar Şeyhmuz Diken, TÜYAP Kitap Fuarı’nın Diyarbakır’da 10 yıldır fuar düzenlediğini hatırlattı. 2015 ile 2018 yılları arasında yaşanan boşluğun ardından 10’uncu yıldır fuar düzenlendiğini ifade eden Diken, "Geçen yıla kadar 6 gün olarak Diyarbakır Kitap Fuarı düzenleniyordu. Bu sene hem yayınevleri, hem Diyarbakır’daki kurumlar hem de yazarların talepleri sonucunda fuar 9 güne çıkarıldı. Bu Türkiye’de kitap fuarlarının İstanbul ve İzmir’den sonra 3’üncü 9 günlük fuarıdır. Bunun 10’uncu yılında Diyarbakır’da yapılıyor olması çok kıymetlidir. İlgi olarak geçen yılki rakam 110 bin civarındaydı. Bu yıl 200 bin civarında bir katımım bekleniyor" dedi.

OTOBÜS TAHSİS EDİLMEDİ

Diyarbakır 7’nci Kitap Fuarı’na ilgi var ancak ulaşımda sorunlar da yaşanıyor. Fuar alanı Elazığ yolu üzerinde bulunuyor. Kent merkezinden fuar alanına ulaşım ise oldukça sıkıntılı. Önceki yıllarda Büyükşehir Belediyesi fuar alanına ulaşım için otobüs tahsis ediyordu. Kayyımla yönetilen Büyükşehir Belediyesi, bu yıl otobüsü tahsis etmediği için kitap fuarına  ulaşımda sıkıntı yaşandı. Özel araçları olmayan yurttaşlar, fuara ulaşmak için yaklaşık yarım saat yürümek zorunda kalıyor.

TUTUKLU SİYASETÇİLERİN KİTAPLARINA YOĞUN İLGİ

Fuarda en çok ilgi tutuklu siyasetçilerin kitaplarının bulunduğu stant gördü.  Stantta, Gültan Kışanak’ın "Kürt Siyasetinin Mor Rengi", Selahattin Demirtaş’ın "Seher", İdris Baluken’in "Oko" ve "Üç Kırık Dal" kitapları,  gazeteci Hayri Demir ve siyaset bilimci Hasan Kılıç imzası ile yeni çıkan "Değişen Bir Şey Yok" kitapları imzalandı. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve gazeteci Hayri Demir kitapları imzaladı.

'DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK' KİTABI, DEP’TEN HDP’YE UZANAN SÜRECİ KONU ALIYOR

Artı Gerçek’e konuşan gazeteci Hayri Demir, okuyucuların ilgisinden memnun olduğunu söyledi. Demir, "Değişen Bir Şey Yok: Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri" kitabın içeriğine ilişkin şunları söyledi: "Kitabımız, 1994’de DEP’li milletvekillerinin maruz kaldığı demokrasi dışı müdahaleden, 22 yıl sonra tekrar HDP’li milletvekillerinin tutuklanma sürecini konu alıyor. 4 Kasım’a giderken iktidarın taşları nasıl ördüğü, Mecliste, Genel Kurulda, yine yargı aşamasında nelerin yaşandığını ortaya koyuyor. Bir yandan HDP’ye dönük bir ambargo vardı. Biz medya ambargosunu kırabilmek adına, perde arkasında nelerin yaşandığını, HDP’lilerin nasıl bir darbe ile karşı karşıya kaldığını işledik. Konunun muhataplarıyla, tutuklu olan milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile mektuplarla yaptığımız röportajlarla o günleri kendi çerçevelerinden, kendi tanıklıkları üzerinden aydınlatmaya çalıştılar. Okurlar Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan 4 Kasım darbesini bütün yönleriyle bu kitapta okuyabilecek."

BEŞTAŞ: TÜYAP’IN TEMEL GÜNDEMİ TUTUKLU SİYASETÇİLER

Tutuklu siyasetçilerin kitaplarını imzalayan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, stantlarına gösterilen ilgiden oldukça memnundu. Okuyucuların özellikle tutuklu olan siyasetçilerin kitaplarına yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Beştaş, "Özellikle içerideki (mahpus) siyasetçi arkadaşlarımız, siyasi tutsaklara özellikle temsiliyet gücü olan arkadaşlarımız, eş başkanlarımız, vekillerimiz, belediye başkanlarımızın bir an önce özgürlüğe kavuşmasının talebini görüyoruz. Onlar içerde ama Erdoğan’dan, AKP’den daha özgürler. Çünkü onlar içeride yazmaya, üretmeye halkla birlikte olmaya, halkla birlikte üretmeye devam diyorlar. TÜYAP’ta en temel gündem tabi ki tutuklu siyasetçiler" dedi.

ÖZGÖKÇE: BİR GÜN ARKADAŞLARIMIZ BURADA KİTAPLARINI İMZALAYACAK

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, böylesi bir kalabalığın heyecan verici olduğunu söyledi. Van başta olmak üzere bir çok kentten okuyucuların fuara geldiğini ifade eden Ertan, "Bizler bu gün emaneten imzalıyoruz. Sevgili başkanlarımız Gültan Kışanak, sayın Selahattin Demirtaş, Grup Başkan vekilimiz İdris Baluken ve diğer arkadaşlarımız… Arkadaşlarımız içeride 4 duvar arasında olsalar bile üretmeye, mücadeleyi o koşullarda sürdürmeye devam ediyorlar. Bu gün biz emaneten imzalıyoruz. Bir gün kendileri burada, dışarıda özgür bir şekilde kitaplarını imzalayacaklarına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

FUAR 6 EKİM’E KADAR DEVAM EDECEK

Yenişehir’de bulunan Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden Fuar’a katılım sürüyor. Öğrenciler gruplar halinde fuar alanını ziyaret ediyor. En çok katılım ise bölgede bulunan diğer illerden. Hafta sonu oldukça kalabalık geçen fuar bu gün sakin. Bir çok yayınevinin kitaplarının sergilendiği fuar 6 Ekim Pazar gününe kadar ziyaretçilere açık olacak.
 

Öne Çıkanlar