'TV Dizilerinin Toplumsal Sorunlarla Etkileşimi' araştırmasının sonuçları yayımlandı

'TV Dizilerinin Toplumsal Sorunlarla Etkileşimi' araştırmasının sonuçları yayımlandı
Estima Araştırma’nın OGM Pictures için 2021 yılında yaptığı “TV Dizilerinin Toplumsal Sorunlarla Etkileşimi” araştırmasının sonuçları yayımlandı.

Estima Araştırma’nın OGM Pictures için yürüttüğü "TV Dizilerinin Toplumsal Sorunlarla Etkileşimi" araştırmasının sonuçları Türkiye’de psikolojik içerikli dizilerin toplum üzerindeki olası etkilerini ortaya çıkardı.

Estima Araştırma’nın OGM Pictures için 2021 yılında yaptığı "TV Dizilerinin Toplumsal Sorunlarla Etkileşimi" araştırmasının sonuçları yayımlandı.

HER 10 KİŞİDEN 9'U TV İZLİYOR

Türkiye’de psikolojik içerikli dizilerin toplum üzerindeki olası etkilerini araştırmayı hedefleyen araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de her 10 kişiden 9’unun düzenli olarak televizyon izliyor.

Televizyon izleyen her 10 kişinin 7’sinin ise dizi izlediği, dizi izleyicilerinin %90’ının ise, ağırlıklı olarak 45-54 yaşları arasındaki ev kadınları olduğu tespit edildi.

Araştırmaya katılanların son bir yılda dikkatle takip ettiği diziler listesinin başında ise gerçek hayat hikayelerinden uyarlanan psikoloji dizileri yer alıyor. %46 ile Kırmızı Oda, %42 ile Masumlar Apartmanı ve %37 ile Camdaki Kız dizileri listenin başında yer alıyor.

Sonuçlara göre izleyicinin en çok etkilendikleri dizi karakterleri ise Masumlar Apartmanı’ndan "Safiye" ve Kırmızı Oda’dan "Sadi" oldu.

DİZİLER PSİKOLOJİ DESTEK ALMAYA TEŞVİK EDİYOR

Ayrıca verilere göre, araştırma katılımcılarının %65’i psikoloji odaklı dizileri izleyerek konuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıyor.

Psikoloji içerikli dizileri izleyen her 10 izleyiciden 8’inde çocuklarına karşı daha özenli davranma yönünde bir etki yarattığı da çalışmanın sonuçları arasında yer aldı.

Bu dizileri izleyenlerin 26%’sı da sorunlarını gizlemekten / içine atmaktansa, inisiyatif alarak etrafındakilere bahsetmeye başladığını söylüyor. Özellikle metropolde yaşayan kadınların %10'u, bu dizileri izledikten sonra psikolojik destek almaya başladığını aktarıyor.

Öne Çıkanlar