Uca’dan Çavuşoğlu’na: Siz Êzidîleri öldürüyorsunuz

Uca’dan Çavuşoğlu’na: Siz Êzidîleri öldürüyorsunuz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yanıt veren HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Feleknas Uca, “Siz Êzidîleri öldürüyorsunuz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Feleknas Uca’nın Meclis Genel Kurulu'ndaki sözlerini eleştirdi.

Çavuşoğlu’nun sözlerine yanıt veren Uca, "Sayın Çavuşoğlu size sadece iki kelime söylemek istiyorum. Bu Genel Kurul’da Yezidileri sevdiğinizi itiraf ettiniz. Ama Êzidîleri bombalıyorsunuz. Bu net bir açıklamaydı. Siz Êzidîleri öldürüyorsunuz" dedi.

'EZİDİLERE SALDIRMAKTAN VAZGEÇİN ARTIK'

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Dışişleri Bakanlığı bütçesine dair konuşan HDP Dış İlişkiler Eş Sözcüsü Feleknas Uca, Şengal’de yapılan saldırılara değindi.

İktidarın Suriye politikasına yönelik eleştirileriyle başlayan Uca, "Suriyeli Kürtlerin kendi coğrafyalarında meşru bir siyasi irade olmasının önüne geçecek her türlü provokasyonu ve muhatap devlet liderleriyle her türlü kirli pazarlığı yapmaktan çekinmediniz. Kuzey Suriye'den Türkiye'ye yönelik hiçbir tehdit ve saldırı olmadığı hâlde yüzlerce kez sınır boylarındaki Kürt sivil alanlarını bombaladınız" dedi.

Efrîn işgali ardından Kürt kültürüne, ekonomisine yönelik sistematik saldırılar olduğunu kaydeden Uca, "Demografik yapıyı değiştirmeye çalıştınız. Farklı inançlara ait mezarlar tahrip edildi. Efrîn zeytinlerinin Türkiye üzerinden başka ülkelere satılması da işlediğiniz savaş suçlarından biri. Birlikte yaşadığınız halkların yaşam hakkını savunmak yerine bölge halklarının bir arada yaşama umuduna karşı asıl tehdidi iktidarınız oluşturdu. Suriye'de insanların yerlerinden edilmesine sebep olan mezhepçi ve ırkçı dış müdahaleyi değil de siyasal çözümü teşvik eden bir politika benimsemiş olsaydınız, bugün Suriye krizi böyle yıkıcı bir hâl almayacaktı. Düzensiz göç ve sınırlardan denetimsiz geçişleri çeşitli gizli anlaşmalar ve amaçlar doğrultusunda teşvik ettiğinizi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

‘ŞENGAL’E SALDIRMAKTAN VAZGEÇİN’

Êzidîlerin katledildiğini hatırlatan Uca, devamla şunları söyledi: "Şengal halkı özerk bir yönetim istiyor, Ezidiler maruz kaldıkları soykırımdan sonra kendi güvenliklerini sağlayabilme konusunda haklı gerekçelere sahiptir. Şengal'deki Êzidî öz savunma güçleri Türkiye için bir tehdit olmadığı hâlde hava saldırılarıyla bombalanıyor. Geçen seneki bütçede de Şengal'i bu kürsüde dile getirdim. Geçen seneden bu yana Şengal yine bombalandı ve saldırılar devam etti. Bu sene içinde Şengal'e 4 kez saldırdınız. Hastaneyi, Halk Meclisi’ni bombaladınız. Êzidî halkına karşı bu düşmanlık neden? Size karşı hiçbir tehdit oluşturmadığı hâlde bu halk neden saldırılarınızın hedefi oluyor? Bu bombardımanlar IŞİD'in tamamlayamadığı katliamı devam ettirme isteğinden başka bir şey değildir. Êzidîlere saldırmaktan vazgeçin artık" diye belirtti.

‘IŞİD’E KARŞI SORUŞTURMA YOK’

Êzidî Katliamı’na Birleşmiş Milletler’in soykırım dediğini, Avrupalı ülkelerin soykırımı tanıdığını anımsatan Uca, şöyle konuştu: "Siz hâlen kabul etmediniz. Almanya'da bir DAİŞ'li, Êzidî soykırımından sorumlu tutulup mahkûm edilirken burada etkin bir soruşturma dahi yapılmıyor. Hatta Türkiye'de yüzlerce sivilin katledildiği IŞİD saldırılarına dair de doğru düzgün bir soruşturma yok. Yaptıklarınız ortadayken dünya IŞİD'le gerçek anlamda mücadele ettiğinize inanmaz. DAİŞ çeteleri tüm savaş suçlarının yanı sıra en büyük insanlık suçunu Êzidî kadınlara karşı işledi. Yüzlerce kadın ve kız çocuğunu köle pazarlarında satan bu çetelerin kaçırdıkları kadın ve kız çocukları Türkiye'nin başkentinde ortaya çıktı.

İNSANLIK SUÇU İŞLEYENLERİN YANINDASINIZ

Dün Şengal'de yapılan bu kadın kırımı, bugün desteklediğiniz silahlı gruplar tarafından Efrîn'de ve yine desteklediğiniz Taliban yönetimi tarafından Afganistan'da yapılıyor. Sayın Bakan, siz kadınları koruyan uluslararası sözleşmelere düşman, Afganistanlı kadınları şiddete maruz bırakan Taliban'ı VIP odalarda karşılayan bir Dışişleri Bakanısınız. Siz Êfrîn'de kadınlara yönelik insanlık suçu işleyenlerin yanındasınız. Siz Türkiye'nin uluslararası itibarını yükseltmeye çabalayan, komşu ülkelerle sorunları diplomatik bir zeminde çözmeye, tüm halkları kapsayan barışçıl politikaları uygulamaya dair bir misyon üstlenmiyorsunuz. Siz şimdiye kadar toplumsal barışa hizmet eden bir Dışişleri Bakanı hiç olmadınız

TÜRKİYE AKP GİDİŞİYLE İTİBARA KAVUŞACAK

Asker postalını, diplomasinin önüne koyan anlayış, Türkiye'yi, çözümsüzlüğü dayatan ve kriz üreten bir ülke konumuna getirdi. Doğu Akdeniz'de yalnızlaşmayı, Libya'da, Suriye'de ve Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün tarafında olmayı Türkiye hak etmiyor. Türkiye, ekonomik kaosa sürüklenmeyi ve bunun sonucunda Katar gibi ülkelere parsel parsel satılmayı hak etmiyor. Türkiye ancak AKP'nin gidişiyle, dünyada hak ettiği itibara kavuşacak, komşularla müzakere ve diyaloğa açık ve kadınlar için güvenli bir ülke olacak." (MA)

 

Öne Çıkanlar