Üçüncü havalimanı rantıyla halka açılacak

Üçüncü havalimanı rantıyla halka açılacak
Üçüncü havalimanını inşa eden konsorsiyumunda yer alan Limak Holding'e bağlı Limak Yatırım, 2011'de askıya aldığı halka arz planını bu yıl hayata geçirecek.

EKONOMİ - Çevreye ve özellikle İstanbul'un Kuzey Ormanları'na verdiği zararlarla kamuoyunun tepkisine rağmen inşaatına izin verilen üçüncü havalimanının açılış tarihi yaklaştıkça, haber trafiği de artmaya başladı.

Üçüncü havalimanını inşa eden Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun havalimanını işletecek şirketi İGA Havalimanı İşletmesi'ne devlet yolcu garantisi veriyor. Devlet, şirkete dış hat giden yolcu servis ücreti 20 euro, dış hattan gelip dış hatta giden için 5 euro, iç hat giden yolcu için 3 euro verecek. Garanti süresi 12 yıl olacak. Toplamda 6.3 milyar euro. Eğer gelir, belirlenen tutarın altında kalırsa DHMİ şirkete, üstünde çıkarsa da İGA, DHMİ’ye farkı ödeyecek. 

Bu durumu değerlendirmek isteyen Limak Holding'e bağlı Limak Yatırım'ın en geç gelecek yıl halka arz edileceği açıklandı. Bloomberg News'in haberine göre, Limak Yatırım'ın bu yıl ya da 2019'da hisselerinin bir bölümünü satacağı belirtildi.

Üçüncü havalimanını inşa eden konsorsiyumun ortakları arasında yer alan ve Bloomberg'in "Dünyanın en büyük havaalanlarından birinin yaratıcısı" olarak nitelendirdiği Limak, 2011'de hisse senedi piyasalarındaki düşüş sonrası halka arz planını askıya almıştı. Şirket o dönemde yüzde 30 hissesini satmayı planlıyordu.

Limak'ın halka arz açıklaması, Türk hisselerinde geçen yıl 2011'den bu yana görülen en büyük yükselişi takip ediyor. Kosova, Senegal ve Kuveyt'te havalimanı inşaatını sürdüren Limak'ın 17 ülkede 65 bine yakın çalışanı bulunuyor.

Kuveyt'te Bloomberg TV'ye konuşan Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, halka arz için henüz bir danışmanlık şirketi belirlemediklerini belirterek, "İlerlemek için doğru pencereyi arıyoruz. Tüm şirketleriniz hazır. Çimento grubumuz Türkiye'deki ikinci büyük çimento grubu. Altyapı ve enerji gruplarımız da aynı şekilde hazır" dedi. Özdemir, Kuveyt'teki havalimanı projesiyle beraber bu bölgeye yoğunlaştıklarını belirterek, "Kuveyt'i gelecekteki yatırımlarımız için bir üs olarak kullanmak istiyoruz" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar