Uğur Dündar: Halkın 8.5 milyar lirası nereye gitti?

Uğur Dündar: Halkın 8.5 milyar lirası nereye gitti?
'FATİH Projesi'nin bütçesi 350 bin 660 asgari ücretlinin bir yıllık maaşına denk geliyormuş! O parayla 170 bin derslik yapılabiliyormuş!..'

Sözcü yazarı Uğur Dündar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) " Eğitimde fırsat eşitliğini ile bilişim teknolojilerinin öğrenme sürecinde daha etkin kullanımını sağlamak" amacıyla 2011 yılında başlattığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın övdüğü Fatih Projesi'nin sonlandırılmasına ilişkin bir yazı kaleme aldı. "Tabletli eğitim denemeleri başarısız oldu. Klavyesi bir cihazla eğitim asla yürümez!..." diyen Bill Gates'in sözünü örnek gösteren Dündar, Fatih Projesi'nin başarız olduğuna dikkat çekerek 1 milyon 450 milyon dağıtılan tabletin kullanamadığını belirtti.

Dündar, Fatih Projesi için harcanan paraya ilişkin de "Gitti 8 milyar 500 milyon liramız!... Gitti eğitimde yıllarımız, yararlanamadı çocuklarımız!.. Her zaman olduğu gibi, giden milyarların ardından bakakaldı halkımız!.." ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar'ın Sözcü'de "Halkın 8.5 milyar lirası nereye gitti?" başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle:

"Tabletli eğitim denemeleri başarısız oldu.

Klavyesiz bir cihazla eğitim asla yürümez!.."

"Hatta tabletli eğitimin sonu korkunç olur!.."

Bu sözlerin sahibi dünyada bilgisayar denildiğinde akla gelen ilk isim; Bill Gates…

"FATİH-Tabletli Eğitim Projesi"nin büyük iddialarla hızlandırıldığı 2012'de,  SÖZCÜ'deki köşemde, Bill Gates'in deneyimlerinden yola çıkarak; bunda ısrar edildiği takdirde milyarlarca liraya ve telafi edilemeyecek zaman kaybına mal olacağını belirtmiştim. Her zamanki gibi evrensel bir gazetecilik kuralı olan "uyarı görevimi" yerine getirmiştim.  

Yazımı Bill Gates'e seslenerek şöyle bitirmiştim.

"Burası Türkiye, zengin ülke… Bizde denizde kum, eğitimde bilgisayar!..

Olmadı, tabletleri çöpe atar, klavyelisine bakarız!.."

Nitekim önceki gün Odatv Haber Sitesi'nin yer verdiği Eğitim Uzmanı Ali Taştan'ın yazısından anlıyoruz ki; "FATİH Projesi" noktalanmış! Proje kapsamında bugüne kadar 1 milyon 439 bin tablet dağıtılmış, ancak neredeyse hiçbiri  kullanılmıyormuş!..

450 bin etkileşimli tahta dağıtılmış, ama onların da çoğu arızalıymış!.. 10'uncu Kalkınma Planında "Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bilgi ve iletişim teknolojisi altyapısı geliştirilecek, öğrenci ve öğretmenlerin bu teknolojileri kullanma yetkinlikleri artırılacaktır. FATİH Projesi tamamlanacak  teknolojinin eğitime entegrasyonu konusunda nitel ve nicel göstergeler geliştirilerek etki değerlendirmesi yapılacaktır" denilerek parlak cümleler ve beklentilerle sunulan FATİH Projesi konusunda 11'inci Kalkınma Planı'nda tek satır yer almamış!

Böylece toplamda 8 milyar 500 milyon liralık bütçe ayrılan, dağıtılmış 1 milyon 450 milyon tabletten hiçbiri kullanılmayan, adı yolsuzluk, usulsüzlük ve başarısızlıkla anılan FATİH PROJESİ rafa kaldırılmış!..

FATİH Projesi'nin bütçesi 350 bin 660 asgari ücretlinin bir yıllık maaşına denk geliyormuş! O parayla 170 bin derslik yapılabiliyormuş!.."

2012'deki uyarı içerikli makalemizde öngördüğümüz gibi;

Gitti 8 milyar 500 milyon liramız!...

Gitti eğitimde yıllarımız, yararlanamadı çocuklarımız!..

Her zaman olduğu gibi, giden milyarların ardından bakakaldı halkımız!..

 

Öne Çıkanlar