Ukrayna krizinde Almanya ve AB'nin rolü nedir?

Ukrayna krizinde Almanya ve AB'nin rolü nedir?
+Gerçek’in YouTube kanalında Ayşegül Karakülhancı'nın 'Avrupa'dan Anlatıyorum' programına katılan gazeteci Yücel Özdemir Almanya ve AB'nin Ukrayna krizindeki pozisyonunu anlattı.

Evrensel gazetesi Almanya Temsilcisi, yazarı, gazeteci Yücel Özdemir +Gerçek TV’nin YouTube kanalında yayınlanan Avrupa'dan Anlatıyorum programında Almanya ve AB'nin Ukrayna krizindeki pozisyonunu, Almanya'nın yeni koalisyonu verdiği sözleri tutup tutamayacağını, Almanya dış politikasındaki dengeleri değerlendirdi.

Özdemir,  17 Ocak'ta Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna Krizine dair görüşmeler yapmak için Kiev ve Moskova’yı ziyaret ettiğini, çiçeği burnunda Yeşil dışişleri bakanı olarak Baerbock, Kiev'de Ukrayna'nın her türlü yanındayız derken Moskova'da diyalog demesinin pek karşılığının olmayacağını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de 19 Ocak'ta Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştü. Bir gün sonrada Berlin’de Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yaptı. 21 Ocak'ta Cenevre’de Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi. 24 Ocak'ta da AB Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı.Tüm bu görüşmlerin ABD'nin Avrupa'nın savunmasında hala en önemli belirleyici güç olduğunu ifade etti. Yücel, Avrupa kendi topraklarında kendi güvenliğini sağlamayı ABD'ye havale ediyor dedi.

AB ülkeleri ve ABD arasında Ukrayna konusunda yoğun görüşmeler yapıldı ve yapılmaya devam edecek. ABD Avrupa'nın güvenlğini korumaya bir kez daha el atmış görünüyor. Oysa şimdi AB Dönem Başkanı olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bizzat AB'nin ordusunu oluşturmak AB'nin kendi güvenlğini sağlamasını istediğini hatırlatan Yücel, en azından şimdilik bunun mümkün görünmediğini ifade etti.

Almanya'da yükselen enflasyon ve artan enerji fiyatlarına dikkat çeken Yücel, yeni koalisyonu şimdilik değerlendirmenin erken olacağını ancak kaolisyon sözleşmesinde yer alan vaatleri de gerçekleştirme ihtimallerinin düşük olduğunu söyledi.

 

Öne Çıkanlar