Ukrayna renkleriyle ISS'ye giren Rus kozmonotlardan açıklama

Ukrayna renkleriyle ISS'ye giren Rus kozmonotlardan açıklama
ISS'ye giden Rus kozmonotlardan Oleg Artemyev, 'Uzayda da olsak başkanımız ve halkımızla birlikteyiz' mesajı verdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen üç Rus kozmonot, Ukrayna bayrağının renkleri olan sarı ve mavi renkte uçuş tulumu giyilmesinin Ukrayna ile bir ilgisi olmadığını açıkladı. Kozmonotlardan Oleg Artemyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte olduklarını belirterek, "Üniformamızda gizli işaret veya sembol aramaya gerek yok" dedi.

Artemyev, tulumun Ukrayna bayrağını anımsatan renklerinin, basit renkler olduğunu ve Ukrayna ile bir bağlantısı bunmadığını söyledi. Her mürettebatın tulum renklerini uzaya gönderilmeden 6 ay önce seçtiğini ve tulumların kişiye özel dikildiğini aktaran Artemyev, "Uzayda da olsak Başkanımız ve halkımızla birlikteyiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Rus uzay ajansına bağlı (Roscosmos) kozmonotlar Denis Matveyev, Sergey Korsakov ve Oleg Artemyev, 18 Mart'ta, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden bir Soyuz MS-21 ile uzaya gönderilmişti. Uzay aracının ISS'ye yaklaştığı görüntülerde kozmonotların üzerinde mavi uçuş tulumu olduğu ancak aracın ISS'ye kenetlenmesinin ardından Ukrayna bayrağını anımsatan sarı ve mavi renkte tulum giydikleri görülmüştü.BBC’nin haberine göre Artemyev, ISS'ten canlı yayınlanan basın toplantısında üniforma rengi hakkında gülümseyerek "Renk seçme sırası bizdeydi. Elimizde çok fazla sarı malzeme birikmişti. Bu yüzden bunu seçtik" demişti. Ukrayna'nın işgalinden bu yana dünyanın dört bir yanında insanlar Ukrayna bayrağı renklerinde giyiniyor, şehirlerin simgeleri de Ukrayna bayrağının renkleri olan mavi ve sarı ile aydınlatılıyor.

Öne Çıkanlar