Uluslararası Af Örgütü: Guantanamo ‘hukukun olmadığı bir yer’, kapanmalı

Uluslararası Af Örgütü: Guantanamo ‘hukukun olmadığı bir yer’, kapanmalı
Uluslararası Af Örgütü, Guantanamo Kampı'nın kuruluşunun 20'nci yılında kampın kapatılması için çağrıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Küba'daki askeri üssünde yirmi yıl önce kurulan Guantanamo Kampı'nın kapatılması için tyeni bir çağrıda daha bulundu. Guantanamo Kampı'ndaki tutukluların insan hakları ihlallerine maruz kaldığını dile getiren Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), kampı ‘hukukun olmadığı bir yer’ olarak nitelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü Amerika uzmanı Matthias Schreiber, "ABD insan hakları savunucusu olarak inandırıcılığını yeniden kazanmak istiyorsa kampı kapatmalı" ifadelerini kuallanarak çağrıyı dile getirdi. ABD'nin "teröre karşı savaş" başlattığı 2001 yılından itibaren sayısız hak ihlalinin yaşandığını belirteen yetkili, Gauntanamo'nun hem hukuk devleti süreçlerinin işletilmesindeki eksiklikler hem de işkence ve gözaltında kaybedilme gibi ağır insan hakları ihlallerinin cezasız kalması bakımından "tehlikeli bir emsal" teşkil ettiğini kaydetti.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Schreiber, kampta tutulanların bugüne kadar ABD'nin sivil mahkemelerinde "adil, hukuk devleti güvencesinde yargılama hakkına" erişimi olmadığını belirterek, 11 Ocak 2002'den bu yana kampta tutulanların çoğunun CIA veya ABD yetkili birimlerinin temsilcileri tarafından işkence gördüğünün "kanıtlandığını" ifade etti. Af Örgütü yetkilisi, kampta tutulanların sağlık hizmetlerine de erişimi olmadığını vurgulayarak, "Çoğunun yaşadığı işkencenin doğrudan bir sonucu olarak psikolojik rahatsızlığı var" dedi.

Örgüt yetkilisinin Almanya hükümetine çağrıda bulunarak, "Alman hükümetinin, Guantanamo'yu ve insan hakları ihlallerinin ele alınmasını yeniden gündeme almasını ve ABD yönetiminden açıkça, yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde kampın kapatılmasını talep etmesini istiyoruz" ifade etti.

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan cezaevi, 11 Eylül saldırıları ve bunu takiben ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından açılmıştı. Kampta kalan şüphelilerin sayısı kampın genişletilmesinden sonra 780'e kadar yükselmişti. Şu anda kampta hala 39 kişinin tutulduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar