Uluslararası Af Örgütü: İsrail ‘apartheid’ rejimidir ve insanlığa karşı suçtur

Uluslararası Af Örgütü: İsrail ‘apartheid’ rejimidir ve insanlığa karşı suçtur
280 sayfalık raporda İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamaları 'apartheid' olarak nitelendirildi. İsrail'in yayınlanmasını istemediği raporda, suçluların yargılanması talep ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail yetkililerinin Filistinlilere yönelik işledikleri suçu resmen 'apartheid' (sistemsel ayrımcılık) olarak nitelendirdi. Uluslararası Af Örgütü ‘İsrail’in Apartheid Rejimi’ başlıklı 280 sayfalık raporda, İsrail’in Filistinlilerin haklarını kontrol ettiği tüm bölgelerde, Filistin halkına yönelik uygulamalarının ayrıntılarına yer verdi. Raporda "apartheid insanlığa karşı işlenen bir suçtur" hatırlatmasında bulunarak, bu suçu işleyen İsrail’in "hesap vermesi" gerektiğini belirtti.

Rapor; Filistinlilerin topraklarına ve mülklerine kitlesel boyutta el koyma, zorla yerinden etme, hukuka aykırı öldürmeler, aşırı sert dolaşım kısıtlamaları ve Filistinlileri uyruk ve vatandaşlıktan yoksun bırakmanın, uluslararası hukuk gereğince apartheid kapsamına giren bir sistemin unsurları olduğunu belgeledi.

"FAİLLER ADALET ÖNÜNE ÇIKARILSIN"

Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM), İşgal Altındaki Filistin Toprakları’nda süregelen soruşturmasında apartheid suçunu değerlendirme çağrısı yaptı ve tüm devletleri, apartheid suçunun faillerini adalet önüne çıkarmak üzere, evrensel yargı yetkisini kullanmaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konu hakkındaki açıklamasında, "Raporumuz, İsrail’in apartheid rejiminin gerçek boyutlarını ortaya koyuyor. Filistinliler ister Gazze’de, ister Doğu Kudüs’te yaşasınlar, ister El Halil’de, isterse de İsrail’de, yaşadıkları her yerde aşağı bir ırksal grup muamelesi görüyor ve haklarından sistematik olarak yoksun bırakılıyorlar. İsrail’in, kontrolü altındaki tüm bölgelerde açıkça apartheid kapsamına giren; mekansal ayrıştırma, mülksüzleştirme ve dışlama politikaları uyguladığını tespit ettik. Uluslararası toplum harekete geçmekle yükümlüdür" dedi. Callamard, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milyonlarca insanı kurumsallaşmış ve uzun vadeli ırkçı baskılara maruz bırakmak etrafında şekillenen bir sistem hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Dünyamızda apartheid rejimine yer yoktur. İsrail’e anlayış göstermeyi seçen devletler kendilerini tarihin yanlış tarafında bulacaklar. İsrail’e silah temin etmeye devam eden ve onu BM’de hesap vermeye karşı koruyan devletler uluslararası hukuk düzenini baltalayarak apartheid sistemini destekliyor ve Filistin halkının acılarını daha da artırıyor. Uluslararası toplum, İsrail’in apartheid rejiminin hakikatiyle yüzleşmeli ve adalet doğrultusunda bugüne kadar utanç verici bir biçimde başvurulmamış olan yolları takip etmelidir."

İSRAİL’E SİLAH AMBARGOSU ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü, raporunda belgelediği üzere, Filistinlilerin sistematik olarak hukuka aykırı bir biçimde öldürüldüğü göz önüne alındığında, BM Güvenlik Konseyi’ni İsrail’e kapsamlı bir silah ambargosu uygulamaya çağırıyor. Binlerce Filistinlinin İsrail güçleri tarafından hukuka aykırı olarak öldürüldüğü düşünüldüğünde ambargo, tüm silahların ve mühimmatın yanı sıra kolluk ekipmanını da kapsamalıdır. BM Güvenlik Konseyi ayrıca apartheid suçunda en sıklıkla işaret edilen İsrail yetkilileri hakkında malvarlığını dondurmak gibi planlı yaptırımlar da uygulamalıdır."

LAPİD YAYINLANMASINA KARŞI ÇIKMIŞTI

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Af Örgütü'nün raporu henüz yayınlanmadan tüm suçlamaları reddettiklerini belirten bir açıklama yapmıştı. Lapid, raporun "yanlış", "taraflı" ve "Yahudi karşıtı" olduğunu söylemiş ve "terörist grupların yalanlarına atıfta bulunduğunu" iddia etmişti.

APARTHEİD NEDİR?

Apartheid sistemi, bir ırksal grubun diğer bir ırksal grup üzerinde kurduğu kurumsallaşmış baskı ve tahakküm rejimi olarak tanımlanıyor. Apartheid aynı zamanda bir insan hakları ihlali olarak tanınıyor ve uluslararası kamu hukuku kapsamında yasaklı uygulamalar arasında bulunuyor.

Öne Çıkanlar