Uluslararası insan hakları örgütlerinden çağrı: Selahattin Demirtaş serbest bırakılsın

Uluslararası insan hakları örgütlerinden çağrı: Selahattin Demirtaş serbest bırakılsın
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısında bulundular.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, dört yıl önce tutuklanan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2018 tarihli kararını buna gerekçe gösteren insan hakları örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada ayrıca HDP'li sekiz milletvekilinin durumlarının tekrar değerlendirilmesini istedi.

HRW Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, "Son dört yılda Türk hükümeti, muhalif siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer eski HDP milletvekillerini cezaevinde tutma siyasi amacına hizmet etmek için yasal süreci çarpıttı ve saptırdı" dedi.

Demirtaş'a karşı 'zulüm kampanyası' yürütüldüğünü söyleyen HRW, "Türk yönetimin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Demirtaş'ı serbest bırakma kararına aykırı davrandığını ve onu hapiste tutmak için yeni asılsız suçlamalar ürettiğini" savundu.

Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısı yapan Williamson, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, savcılar ve Türk mahkemeleri arasında, haklarını ihlal ederek onu parmaklıklar ardında tutmak için gördüğümüz el ele koordinasyon, hukukun üstünlüğünün ve demokratik güvencelerin ciddi bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.

'YÜRÜTME SÜRECİNE KARIŞIYOR'

ARTICLE 19 Avrupa ve Orta Asya Başkanı Sarah Clarke da "yürütmenin yargı sürecine karıştığını" söyledi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Demirtaş'a ilişkin konuşmaları ve ardından mahkemenin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen onu serbest bırakmayı reddetmesi, Türkiye'deki yürütmenin yargılamaları etkileme gücünün şoke edici bir hatırlatıcısıdır."

HDP’li milletvekillerinin tutukluluklarının yasallığıyla ilgili ayrı davaların AİHM nezdinde devam ettiğini hatırlatan Clarke, "Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kararı, Türkiye'deki demokratik kurumlara ciddi saldırılara yol açmıştır" dedi.

Demirtaş, 7 Eylül 2018'de eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 4 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.

Demirtaş ve Önder, 2013'te İstanbul'da düzenlenen nevruz etkinliklerinde yaptıkları konuşmalarda "PKK ve örgütün lideri Abdullah Öcalan'ı övdükleri" iddiasıyla yargılanmıştı. Mahkeme, Önder'e ise 3 yıl 6 aylık hapis cezası vermişti.

Öne Çıkanlar