Üniversite öğrencileri kitap alamaz durumda

Üniversite öğrencileri kitap alamaz durumda
Krizle birlikte kitap fiyatlarına da yansıyan fahiş zamlar nedeniyle üniversite öğrencileri zor duruma düştü. Kırtasiyeciler ise fiyat pahalılığından dolayı iş yapamadıklarını ifade ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü 4’ncü Sınıf Öğrencisi Yunus Küçükçelebi, yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin öğrenciler olduğunu belirterek, "Çünkü herhangi bir gelirimiz yok. Sadece Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK) verdiği 850 TL’lik bursla geçinmeye çalışıyoruz. Bu parayla kitap mı alayım, yoksa ev kirasını mı, faturaları mı ödeyelim, bilmiyoruz. Eğitim için birçok kitap almam gerekiyor ama alamıyorum. Bana lazım olan bir kitabın fiyatı şu an 150 TL olmuş. Bu masraflar altında geçinemiyoruz" diye konuştu.

KİTABIN FOTOKOPİSİNİ ÇEKİYORUZ

Üniversite Öğrencisi Nazlıcan Yıldız ise, ekonomik kriz nedeniyle okulun istediği kitapları alamadığını söyledi. Her şeye her gün zam geldiğini belirten Yıldız "Bu da ülke ekonomisinin ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. Aylık gelirim sadece 850 TL’lik aldığım burstur. Evde 3 arkadaşla beraber kalıyoruz. 1500 TL fatura ödüyoruz. Yaşadığımız ekonomik sıkıntılar içerisinde nasıl kitap alabilirim ki? Okulun bize aldırmak istediği kitaplar var ama alamıyoruz. Ya da bizden istenilen kitabın fotokopisini çekmek zorunda kalıyoruz. Bir yıl öncesine göre, kitap fiyatları 2 katına çıktı" dedi.

KİTAPLARA YÜZDE 150 ZAM

Artan maliyetler nedeniyle satış yapamadıklarını dile getiren Kırtasiyeci Deniz Eymenoğlu da, "Salgınla beraber kitap fiyatları gittikçe zamlandı. Kriz öncesi matematik soru bankası 20-25 TL arasındayken, şu an 75 TL’dir. Bir roman fiyatı daha önce 15-30 TL arasında değişirken, şu an neredeyse 100 TL’ye dayandı. Yani kitap fiyatlarına bir yılda yüzde 150 zam geldi. İki öğrenci okutan bir kişi en az 750 TL’ye kitap almak zorunda kalıyor. Asgari ücretle geçinen bir insan bu fiyata nasıl kitap alsın? İnsanlar temel ihtiyaçlarını mı karşılasın kitap mı alsın?" diye sordu. Zararına iş yaptığını belirten Eymenoğlu, "Aylık 2 bin TL işyeri kirası veriyorum, elektrik, su faturaları zaten ödeyemiyorum. Akşama kadar emek sarf ediyorum ama yine de iş yapamıyorum. Zamlar artık esnafın belini bükmüş durumda. Bu krizin sebebi iktidarın ekonomideki yanlış politikalarıdır" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar