Urfa Barosu’na 3 dilli tabela: Irkçı saldırılara bir cevap

Urfa Barosu’na 3 dilli tabela: Irkçı saldırılara bir cevap
Urfa Barosu Anadil Komisyonu Koordinatörü Gökhan Dayık, 'Baro olarak, yolu baroya düşen yurttaşları kendilerini daha rahat hissetmeleri için ilk adımı attık' dedi.

Urfa Barosu binasına Kürtçe, Arapça ve Türkçe olmak üzere 3 dilli tabela asıldı. Daha önce sadece Türkçe’nin yer aldığı tabelaya, yakın zamanda kurulan Urfa Barosu Anadil Komisyonu’nun çabaları ile Kürtçe ve Arapça da eklendi. Geçtiğimiz ay yönetim kurulu toplantısında değişiklik için öneride bulunulması ile talep bugün karşılandı. Urfa Barosu Mardin Barosu’ndan sonra bu yönlü adım atan ikici baro oldu.

'DİLLER BÜTÜN İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI VE TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR'

Baro binasına asılan 3 dilli tabela avukatlar ve baroya yolu düşen yurttaşlar tarafından olumlu karşılandı. Değişiklikte emekleri olan Anadil Komisyonu Koordinatörü ve Urfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Dayık, değişikliğin son dönemde dillere karşı artan "ırkçı saldırılara" bir cevap olduğunu söyledi.

Anadil Komisyonu’nun kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla kurulduğunun altını çizen Dayık, "Dünyadaki çok sayıda dil yok olmuş ve birçoğu da kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Anadil sosyalleşme ve etkileşimde önemli bir yere sahiptir. Diller bütün insanların ortak mirası ve aynı zamanda temel bir insan hakkıdır. Halkların kendi dillerinde konuşma, eğitim alma, savunma yapma, yaşamlarını ve kültürlerini devam ettirme hakları vardır ve bu haklar devlet olanaklarıyla sağlanmalıdır. Baro olarak, yolu baroya düşen yurttaşları kendilerini daha rahat hissetmeleri için ilk adımı attık" diye konuştu.

‘KÜRTÇE VE ARAPÇA KURSLARIMIZ BAŞLAYACAK’

Anadil Komisyonu’nun dilleri yaşatmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalarını arttıracağına vurgu yapan Dayık, "Kısa bir süre sonra Kürtçe ve Arapça kurslarımız başlayacaktır. Baroda bulunan Tahir Elçi Konferans salonunda Kürtçeye yönelik saldırılara karşı 28 Kasım’da Amed Şehir Tiyatrosu’nun katkıları ile Kürtçe tiyatro gösterimiz olacaktır. İlerleyen günlerde söyleşi, sempozyum ve çalıştay gibi faaliyetler ile çok dilli konser etkinliklerimiz olacaktır" şeklinde konuştu.

Değişikliğe dair Urfa Barosu sosyal medya hesabından, "Tüm diller insanlığın ortak mirasıdır. Baromuz Hizmet Binası girişine daha önce var olan Türkçe ‘Şanlıurfa Barosu Başkanlığı’ yazısının yanına Kürtçe ve Arapçası da eklenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. أفضل التمنيات , Bi xêr be , Hayırlı olsun" mesajı paylaşıldı. (MA)

Öne Çıkanlar