Urfa’da 'AKP istifa' sloganı atan 18 çiftçi gözaltına alındı

Urfa’da 'AKP istifa' sloganı atan 18 çiftçi gözaltına alındı
Tanal, 'Çiftçilerin demokratik protesto hakkını baskılamak, korkutmak, sindirmek amacıyla verilen keyfi bir kararla karşı karşıyayız' dedi.

Urfa’da elektrik kesintilerini protesto eden ve AKP’yi istifaya çağıran çiftçilerden 18’i göz altına alındı. Kararın hukuki değil siyasi olduğunu belirten CHP milletvekili Mahmut Tanal, "Demokratik hak arayışındaki Şanlıurfalı çiftçilere gözaltı işleminin uygulanması, anayasaya, uluslararası sözleşmelere, yasalara aykırı olup hukuksuzdur. Bu mağduriyetin sonlandırılması için Şanlıurfalı hemşerilerimin derhal serbest bırakılması gerekir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Tanal’ın konuya ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar şöyle oldu:

‘HUKUKİ DEĞİL, SİYASİDİR’

"Önceki gün #Şanlıurfa’da elektrik kesintilerini protesto eden ve Ak Parti’ye yönelik "İstifa!" sloganları atan çiftçilerden 18’i gözaltına alındı. Bu karar hukuki değil, siyasidir. Çiftçilerin demokratik protesto hakkını baskılamak, korkutmak, sindirmek amacıyla verilen keyfi bir kararla karşı karşıyayız.

‘YAPILAN EYLEM ANAYASAL BİR HAKTIR’

Demokratik haklarını kullanan mağdur çiftçilerin derhal serbest bırakılması, hukukun gereğidir. Elektrik kesintileri nedeniyle tarladaki ürünleri kuruyan çiftçiler, mağduriyetlerini duyurmak amacıyla demokratik protesto haklarını kullanarak yolu kapatmışlardır. Burada suç kastı yoktur. Yapılan eylem anayasal bir haktır.

"Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı"nı düzenleyen Anayasa’nın 34. Maddesinde, "Herkesin, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu" vurgulanmaktadır.

‘ÇİFTÇİ DERDİNİ NASIL ANLATACAK?’

Ayrıca Anayasa’nın 26. maddesinde, "Herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu" kaydedilmektedir. Taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinde de "herkesin barışçıl olarak toplanma hakkına sahip olduğu" belirtilmektedir.

Yol kesen, kimlik soran eşkıyalar gözaltına alınmazken, benim Şanlıurfalı hemşerilerim meşru bir amaç için eylem yapınca kelepçelenip adliyeye sevk ediliyor. Çiftçi derdini nasıl anlatacak? DEDAŞ’ın haksız uygulamalarını nasıl kamuoyuna duyuracak?

‘SERBEST BIRAKIN’ ÇAĞRISI

Demokratik hak arayışındaki Şanlıurfalı çiftçilere gözaltı işleminin uygulanması, anayasaya, uluslararası sözleşmelere, yasalara aykırı olup hukuksuzdur. Bu mağduriyetin sonlandırılması için Şanlıurfalı hemşerilerimin derhal serbest bırakılması gerekir. Demokratik hakkını kullanan Şanlıurfalı çiftçiye terörist muamelesi yapılamaz!"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar