Urfa Valisi Girê Spî ve Serêkaniyê'ye 2 ayda 7 kez gitmiş

Urfa Valisi Girê Spî ve Serêkaniyê'ye 2 ayda 7 kez gitmiş
IŞİD’in Hesekê'deki cezaevine saldırıyı 'Türkiye denetimindeki Serêkaniyê ve Girê Spî'de planlandığı' açıklamaları üzerine gözler bu kentlere çevrildi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Basın Sözcüsü Siyabend Elî, IŞİD’in Hesekê saldırısının Türkiye denetimindeki Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinde 6 ay önce planlandığını açıkladı. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Elî, söz konusu kentlerden Türkiye destekli paramiliter gruplardan kaçma süsü verilen 120 IŞİD’linin Hesekê’ye yerleştirildiğini kaydetti. Elî, "2014’ten 2019’a kadar savaştığımız DAİŞ çeteleri, bugün Serêkaniyê ve Girê Spî’de yeniden toparlanıyorlar. Eğitim alıyorlar ve saldırıları planlıyorlar" dedi. Elî, bu bölgelerden 20 Ocak’ta güçlerine karşı her yerden eş zamanlı saldırı düzenlendiğini kaydederek, planın genişliğine dikkati çekti. 

URFA VALİSİNDEN 2 AYDA 7 ZİYARET 

Açıklamalar üzerine gözlerin çevrildiği kentlere Urfa Valisi Abdullah Erin, son 2 ayda çeşitli gerekçelerle en az 7 kez temaslarda bulundu. Aynı zamanda "Barış Pınarı Harekatı" adı verilen bölgeye Vali olarak atanan Erin’in sık sık yaptığı ziyaretler, bu planın bir parçası olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi.  Vali Erin’in temaslarına 7’nci Kolordu Komutanı ve kentin askeri erkânları da eşlik ediyor. 

En son 14 Ocak’ta Girê Spî’ye giden Vali Erin, 2 Ocak’ta da Serêkaniyê’deydi. Erin’in "yardım, denitim, hizmet" adı verdiği temaslarından bazıları şöyle: 

* 27 Aralık 2021’de Erin ve Kolordu Komutanı ile kentin askeri erkânı Serêkaniyê gitti. 

* 23 Aralık 2021’de Erin ve beraberindeki askeri yetkililer, "halkla buluşma" adı altında Girê Spî’ye gitti.

* 17 Aralık 2021’de Vali Erin, "halkla buluşma" adı altında Serêkaniyê’ye gitti. 

* 16 Aralık 2021’de Erin ve beraberindekiler Serêkaniyê’ye gitti.

* 2 Aralık 2021’de Erin, "esnaf ziyareti" adı altında Girê Spî’ye gitti. 

SOYLU ÜÇ TOPLANTI YAPTI

Vali Erin, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine sık sık ziyaretlerinin yanı sıra aynı tarihlere denk gelen 3 ayrı toplantı da yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla, Urfa, Hatay, Antep ve Kilis valileri "Suriye Görev Gücü Toplantısı" adı altında toplantılar yaptı. En son 12 Ocak’da söz konusu illerin valilerin katılımlarıyla, videokonferans toplantısı gerçekleştirildi. 19 Aralık 2021’de de Soylu’nun başkanlığında, dört ilin valileri Kilis’te toplandı. Aynı valiler, 14 Aralık 2021’de de videokonferans üzerinden toplantı gerçekleştirdi. 

HULUSİ AKAR MESAJ VERDİ 

Bölgede Türkiye askerlerine yönelik saldırı iddialarına ilişkin 11 Ocak’ta bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Sınırlarımızın ötesinde planlı yapılan bu saldırılar tahammül sınırımızı zorlar hâle gelmiştir. Cezalandırma operasyonlarımız artan bir şiddet ve tempoda devam edecek" açıklaması dikkatleri çekmişti. (MA)

Öne Çıkanlar