Irak Sınır Muhafızları, Kela Qumri tepesine üs kurdu

Irak Sınır Muhafızları, Kela Qumri tepesine üs kurdu
Yeni üs bölgesi, 'Metina' olarak da adlandırılan bölgede, TSK’nın yerleştiği Keste kayalıklarının karşısında yer alıyor. Tepe, askeri açıdan önemli bir konuma sahip.

Irak Sınır Muhafızları’nın, Duhok’un Amedi ilçesi Kani Masi kasabasında stratejik Kela Qumri (Qumri Kalesi) tepesine üs kurduğu öğrenildi. Rûdaw’ın Irak Sınır Muhafızları Komutanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, komutanlığa bağlı bir askeri birlik, bugün Kani Masi kasabasında stratejik noktalardan biri olan Kela Qumri’ye (Qumri Kalesi) konuşlandı.

ASKERİ ÖNEME SAHİP

Irak Sınır Muhafızları kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 23 Nisan 20221 tarihinde Duhok’un Zaho ve Amedi ilçesi sınırında PKK’ye yönelik başlattığı kara ve hava operasyonunun ardından sınır bölgelerinde güvenlik ve TSK’nın sınırdan içeriye doğru ilerleyişini durdurmak amacıyla 15 askeri üs kurulduğunu bildirdi. Yeni üs bölgesi, "Metina" olarak da adlandırılan bölgede, TSK’nın yerleştiği Keste Kayalıklarının karşısında yer alıyor. Tepe, askeri açıdan Hiror, Deşiş, Keste ve diğer köylerin savunması için önemli bir konuma sahip.  

14 ÜS VAR

Türk Silahlı Kuvvetleri, 23 Nisan’da Duhok’un Amedi ve Zaho ilçelerinde, sınırın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı "Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım" adıyla operasyon başlatmıştı. Operasyon kapsamında TSK unsurlarının 14 üs kurdu. Bölgede geçen yıldan beri iki taraf arasında yaşanan çatışma ve bombardımanlar nedeniyle altı köy boşaltıldı, üç vatandaş hayatını kaybetti.

Bölgedeki idari yetkililer, çatışma ve bombardımanlardan en çok yerleşim yerlerinde yaşayan halkın etkilendiğini ve maddi zarar yaşadığını belirtiyor. Türkiye destekli Hamza Tugayı güçlerinin Efrin’in Mabata ilçesine bağlı Mirkan köyünde okula ateş açması sonucu 10 çocuk yaralandı.

Öne Çıkanlar