Uzmandan uyarı: Elma, domates ve muzu diğer meyvelerin yanına koymayın

Uzmandan uyarı: Elma, domates ve muzu diğer meyvelerin yanına koymayın
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Özlem Araz elma, domates, muz gibi yüksek oranda etilen gazı üreten meyvelerin, yanındaki gıdaların bozulma sürecini hızlandırdığı uyarısında bulundu.

Yiyeceklerin buzdolabında saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Özlem Araz, "Elma, domates, muz gibi yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri, buzdolabında başka meyve ve sebzelerin (örneğin salatalık, üzüm, çilek ve havuç gibi) yanında bırakmayın. Aksi takdirde diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar" uyarısında bulundu.

Araz, yiyeceklerin buzdolabında saklama koşulları ve tükettiğimiz besinlerin bozulmasına yol açabilecek hatalar hakkında açıklamalarda bulundu.

'BUZDOLABINI AŞIRI DOLDURMAK HAVA DOLAŞIMINI ENGELLER'

Buzdolabının maksimum 4 derecede tutulması gerektiğini vurgulayan Araz, "Buzdolabını yiyeceklerle tıka basa doldurmaktan kaçının. Havanın içeride dolaşabilmesi ve buzdolabının düzgün çalışabilmesi için öğeler arasında boşluk bırakın. Sıcak yemekler hemen dolaba konulmamalı, oda sıcaklığına geldikten sonra uygun bir kaba alınıp buzdolabına yerleştirilmelidir. Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık konulmamalıdır" diye konuştu.

'MİKROORGANİZMALAR GIDALARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR'

Dünyada üretilen gıdaların bir bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulduğunu belirten  Araz, "Gıdaların bozulmasına neden olan bu değişimler, kontrol altına alınarak bozulma tamamen veya kısmen engellenebilir. Mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesi ortaya çıkar" dedi.

'BAZI BESİNLERİ UZUN SÜRE MUHAFAZA ETMEK DOĞRU DEĞİL'

Tükettiğimiz besinlerin buzdolabında en fazla ne kadar süre durması gerektiğine değinen Araz, "Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler ayrı raflarda muhafaza edilmeli, pişmiş yiyecekler üst raflara ve üzeri kapalı şekilde yerleştirilmelidir. Çiğ kümes hayvan etleri, balıklar veya diğer etlerden damlayan suların kesinlikle diğer yiyeceklerle teması engellenmeli ve bu tur yiyecekler mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolanmalıdır. Pişmiş yemekler hemen servis edilmeyecekse en fazla 2 saat içerisinde uygun koşullarda soğutularak buzdolabına kaldırılmalıdır. Örneğin, artmış et yemekleri buzdolabında 1-2 günden, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir" ifadelerini kullandı.

HANGİ BESİN BUZDOLABINDA KAÇ GÜN SAKLANABİLİR?

Mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Araz, buzdolabında saklanan gıdaların raf ömrünü bilmenin gıda israfını önlemek için oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Araz, hangi besinin buzdolabında kaç gün saklanabileceğini şöyle sıraladı:

"Yumurta: 3 hafta.

Süt: 4-5 gün.

Yoğurt: 7 gün.

Peynir çeşitleri: 3-4 hafta.

Balık: 1-2 gün.

Tavuk: 3-5 gün.

Biftek: 3-5 gün.

Yeşil yapraklı sebzeler: 3-5 gün.

Turunçgiller: 2 hafta.

Kayısı, şeftali, armut: 3-5 gün.

Böğürtlen, çilek: 2-3 gün."

'SÜT VE DENİZ ÜRÜNLERİ 5 DERECENİN ALTINDA TUTULMALI'

Buzdolabında muhafaza ederken diğer besinlere göre daha çabuk bozulabilecek gıdalardan bahseden Uzm. Dyt. Özlem Araz, "Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanapeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler çabuk bozulacağından devamlı olarak 5 derecenin altında tutulmalıdır" dedi.

'DONDURULMUŞ ETLER ÇÖZDÜRÜLDÜKTEN HEMEN SONRA TÜKETİLMELİ'

Dondurulmuş gıdalar konusunda da dikkat edilmesi gereken durumların altını çizen Uzm. Dyt. Araz, şu bilgileri paylaştı:

"Donmuş gıdalar çözdürüldükten sonra oda ısısında bekletildiğinde çabuk bozulur. Bozulmanın nedeni, donma ve çözünme sırasında doku hücrelerinin zarar görmesidir. Bu nedenle de dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra hiç bekletilmeden kullanılmalıdır. Dondurulmuş sebze ve meyveler çözdürülmeden kullanılmalıdır. Küçük parçalar hâlinde dondurulmuş bazı gıda maddeleri ise hiç çözdürülmeden pişirilmelidir. Gıdayı çözdürmek zorunluysa mikrobiyal gelişmeye ortam hazırlamayacak koşullarda buzdolabı veya mikrodalgalarda yapılmalıdır." (DHA)

Öne Çıkanlar