Ağbal'dan Erdoğan'a 'faiz indirimi için erken' iması geldi: Uzmanlar enflasyon raporunu değerlendirdi

Ağbal'dan Erdoğan'a 'faiz indirimi için erken' iması geldi: Uzmanlar enflasyon raporunu değerlendirdi
Erdoğan, her fırsatta yüksek faizden şikayet ederken, Merkez Bankası Başkanı Ağbal, 'Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz' dedi.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın ilk enflasyon raporu sunumunda sıkılaşma ve fiyat istikrarı mesajlarına devam ederken, Merkez Bankası ekim ayında açıklanan raporundaki tahminlerini korudu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sürekli tekrar ettiği "Yüksek enflasyon yüksek faizin neticesidir. Faizleri indireceğiz" sözlerine rağmen Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, bu son açıklamalarıyla faiz indirimine kapıları kapatmış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, yüksek faize karşı olduğunu, bu sözlerini yaşananlardan ders çıkararak söylediğini belirterek, bankaların kârlarına baktığını, faizin ise yatırımcıyı ezdiğini söylemişti. Erdoğan, "Yüksek faize karşıyım, bunları yaşadıklarımızdan çıkararak söylüyorum. Bankalar kârlarına bakıyor, faiz yükü yatırımcıyı eziyor. Bize yatırım, istihdam, üretim ve ihracat lazım Yüksek faizle övünüyoruz, beni dinlerler dinlemezler ben bunlara karşıyım, mücadelemi de sonuna kadar devam ettireceğim. Yüksek faizle bir yere varamayız. Kur istikrarı, enflasyonla mücadelede önemli bir yer tutuyor" demişti.

AĞBAL: FAİZ İNDİRİMİNİN KONUŞULMASI İÇİN ÇOK ERKEN

Ağbal, ise bugün yaptığı açıklamada, enflasyonda yüzde 5 hedefine ulaşmak için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını ifade ederken, hedeften sapma olması durumunda önden sıkılaşma olabileceğine işaret etti. Ağbal son dönemde dile getirilen faiz indirim beklentilerine ilişkin olarak, "Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Ağbal, "Para politikasında güçlü sıkılaştırma yaptık ve 10,25 olan oranı önce 15’e, sonra 17’ye çıkardık. Enflasyon üzerindeki riskleri dikkate alarak gerekirse ilave sıkılaştırma yapacağımızı ifade ettik. Yüzde 5 hedefine varmak için PPK tüm araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyonun tahmin ettiğimiz patikada ilerlemesini yakından izleyeceğiz mevcut verilerin yanı sıra her yeni verinin orta vadede hedef patikasından sapma riskine işaret etmesi durumunda önden ilave sıkılaştırma kararlılıkla yapılacak" dedi.

Yılın ilk Enflasyon Raporu’na göre enflasyon beklentileri değiştirilmezken, Başkan Ağbal fiyat istikrarı vurgusuna devam etti. Ekim 2020’de yayımlanan son Enflasyon Raporu’nda 2021 için enflasyon tahmini yüzde 6,2’den yüzde 9,4’e çıkarılmıştı. Ağbal, "2021 yıl sonu enflasyonunun yüzde 9.4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 yıl sonunda yüzde 7'ye ve 2023'te yüzde 5'e gerilemesini tahmin ediyoruz" dedi.

Uzmanlardan da hedeflere ilişkin bazı değerlendirmeler geldi:

Borsa İstanbul eski Başkanı İbrahim Turhan, "Enflasyon yüzde 5 hedefine varıncaya kadar gerçekleşen/beklenen enflasyon ile politika faizi arasındaki fark, güçlü dezenflasyonist etki yaratacak şekilde sürekli korunacaktır." Görevini yapan Merkez Bankası ve sorumluluk bilinci ile davranan liyakat sahibi Başkan Naci Ağbal farkı" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, "TCMB nefis bir sunum yaptı. Tam bir ders niteliğinde. Son yılların en samimi ve bilgilendirici sunumu oldu. Bütün emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Merkez Bankası Başkanı sabahtan beri enflasyondaki yükselme eğilimlerini sıralıyor. Sonra da bir baktık ki 2021 yılı enflasyon tahmini yüzde 9,4 ile sabit tutulmuş" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar