Uzmanlar işsizlik verisini yorumladı: Dünyada hem istihdamı, hem işsizliği azaltan tek ülke

Uzmanlar işsizlik verisini yorumladı: Dünyada hem istihdamı, hem işsizliği azaltan tek ülke
TÜİK'in bugün açıkladığı mayıs ayı işsizlik verileri yine tartışma konusu olurken, gerek ekonomistler gerekse siyasiler açıklanan verileri inandırıcı bulmadıklarını ifade etti.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere yönelik güvensizlik her geçen gün artarken, bugün gelen mayı ayı işsizlik verileri de yine hem uzmanlar hem de siyasiler tarafından inandırıcı bulunmadı. 

TÜİK'e göre, mayıs döneminde Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bine indi. İşsizlik oranı 0,1 puan artış ile 12,9 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen insan sayısı 2 milyon 411 bin azaldı.

Tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 15,2 oldu.

Uzmanların ve siyasetçilerin işsizlik verileriyle ilgili görüşleri şöyle:

İktisatçı Mustafa Sönmez, "Dünkü tahminim gibi açıkladı TÜİK. Görünürde yüzde13, gerçeği yüzde 26-28, daha gerçeği yüzde 50-52’yi bulan 18 milyon dolayında işsiz ve işte görünen atıl işgücü. Gerçek resim bu" dedi.

Ekonomist Atilla Yeşilada, "Yüzde 25 gerçek işsizlik! Ve üstüne kötü bir turizm sezonu... Ve azan Covid-19... Vur dostum, vur Abalıya" değerlendirmesinde bulundu.

Finans uzmanı Erkin Şahinöz, "Resmi işsizlik oranına değil geniş tanımlı işsizlik oranına bakalım (mavi). Geniş işsizlik oranı, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları da hesaba katıyor. Geniş işsizlik oranı (yüzde 24,8) ile resmi işsizlik oranı arasındaki makasın açılması da çarpıcı!" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise, "İş arayamadığım için işsiz saymadılar diyor halk! Not: 33 milyon çalışmak isteyen vardı, 29,5 oldu şimdi. Hayalimiz çalışmadan ilk 10 ekonomi arasına girmek sanki! 

Kamu istihdam verilerini TÜİK Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan alıyor.. Kamu istihdamı yüzde 4,3 artmış. Neden?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Irak'ta işsizlik oranı yüzde 12,8, Mısır'da 10,8, Lübnan'da 6,4. Türkiye'de TÜİK'e göre 12,9, ILO'ya göre 13,5. Ortadoğu bölgesinde işsizliğin en yüksek olduğu üçüncü ülke Türkiye. Bu iktisat politikalarının ülkeyi mahkum ettiği yer bu" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "Erdoğan’ın açıkladığı buzdolabı satış rakamları, TÜİK’in Covid-19 pandemisinin en yoğun yaşandığı yasaklarla geçen mayıs ayında düşen işsizlik rakamları... Söyleyecek söz, yazacak kelime bulamıyorum" diye tepkisini dile getirdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise, "TÜİK istihdamın geçen yıla göre 2 milyon 411 bin kişi azalarak 25 milyon 858 bin kişiye düştüğünü açıklarken aynı zamanda işsizliğin 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bine indiğini açıklıyor. Dünyada hem istihdamı düşürüp, hem işsizliği azaltan tek ülke herhalde Türkiye’dir" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Son bir yılda, işini kaybedenlerin sayısı 2 milyon 411 bin kişi. Çalışan sayısı son iki aydır 2,5 milyon dolaylarında azalıyor. İstihdamda bu seviyede azalmalar mevcut seride daha önce görülmedi. Saray yönetimi ülkeyi ve ekonomiyi değil, işsizliği uçurdu. TÜİK'e göre Mayıs 2020 döneminde işsiz sayısı 331 bin kişi azalarak 3,8 milyon kişiye düştü. Buna karşın gerçek işsiz sayısı 10 milyon 570 bine, gerçek işsizlik oranı ise yüzde 30,6’ya ulaşarak rekor kırdı. Ülkemizdeki işsiz sayısı 109 ülkenin nüfusundan fazla" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, "Son bir yılda toplam istihdam 2 milyon 600 bin kişi düşmüş. Gençlerde işsizlik yüzde 25 civarında. Artık iş aramaktan vazgeçmiş insanlar var. Ülkeye yatırım lazım. Türkiye’nin kalkınmasının tek yolu yatırım, üretim ve ihracat" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar