'Adım adım Cumhurbaşkanı'nın beklentisi karşılanacak'

'Adım adım Cumhurbaşkanı'nın beklentisi karşılanacak'
Beklentilerin üzerinde faiz indirimine giden Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren uzmanlara göre, adım adım Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizdeki beklentisi karşılanacak.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yönetimdeki görev değişikliğinin ardından Murat Uysal başkanlığında gerçekleştirilen ilk Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan indirdi. Yüzde 24 olan politika faizi, Merkez Bankası'nın kararının ardından yüzde 19.75 oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yaptığı, "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" açıklamasını hatırlatan uzmanlardan Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Adım adım Cumhurbaşkanı’nın beklentisini karşılayacakları anlaşıldı" yorumunda bulundu.

İktisatçı Mustafa Sönmez, faiz indiriminin ardından Twitter mesajında, "Merkez Bankası faizi 4.25 puan düşürdü. Bu, beklentilere uyan bir indirim tutarı. Bunun dövize etkisi de sınırlı olur. Dolar 5.70 basamağında dolaşır. Sihirli bir dokunuş olmayacağını yazmıştım. Ekonomi tel tel dökülüyor" dedi.

Sönmez, ayrıca, "Şunu anlamıyorlar; ekonomide esas sorun güven sorunu. Dün açıklanan tüketici, bugün açıklanan sektörler güven endeksi aşağı doğru. Kimse, bu rejimin ekonomik politikalarına güvenmiyor, rejime güvenmiyor. Faiz indirimi o anlamda pek bir işe yaramaz" şeklinde görüş belirtti.

Mahfi Eğilmez, "TCMB politika faizini yüzde 19,75 olarak açıkladı. Piyasanın ilk tepkisi dolar/TL kurunun 5,78'e yükselmesi oldu. Gecelik borç verme faizinin yüzde 21,25 olduğu hesaplanıp da TCMB'nin asıl faizinin bu ikisinin ortalaması olduğu (yüzde 20,50 olduğu anlaşılınca dolar/TL kuru 5,70'e geriledi" değerlendirmesi yaptı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Faizler 425 baz puan indirildi. Adım adım cumhurbaşkanının beklentisini karşılayacakları anlaşıldı" yorumunda bulundu.

MERKEZ BANKASI KARARI DEĞİL, YÖNETİMİN KARARI DEMEK DAHA DOĞRU

TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu ise, Merkez Bankası’nın politika faizini 425 baz puan indirerek yüzde 19.75’e çekmesinin ardından yaptığı yorumda, ‘kurumun bağımsızlığına’ dair daha önce de gündeme getirilen kaygıları hatırlattı.

Faizin indirilmesi yönündeki kararın Merkez Bankası’nın tek başına aldığı değil, ‘siyasi iktidarla birlikte verdiği’ bir karar olduğunu savunan İmamoğlu, kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda, "Alışkanlıkla Merkez Bankası kararı diyoruz hep ama artık yönetimin kararı demek daha doğru kanımca" dedi. İmamoğlu, faiz indirim kararlarının devamının da geleceği beklentisini ifade etti.

İktisatçı Ümit Akçay, "Faiz, TCMB başkanı değişmese de indirilecekti. Bu karar ile yapılan, küresel finansal çevrimlerin Türkiye gibi ülkeler açısından yarattığı manevra alanının kullanılmasından ibaret" diye yazdı.

Ekonomist Murat Muratoğlu ise, "Saray’ın "sabrının tükenmesiyle" Merkez Bankası Başkanı’nı görevden alması sonrası "425" baz puanlık faiz indiriminin yeni başkanın kararı olduğuna inanmak için hayli saf olmak gerekiyor. "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir" denildiği sürece ne yapılsa boşuna…" dedi.

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de, TCMB eski Başkanı Murat Çetinkaya’nın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Murat Uysal’a, "faizi indirme ya da bunu yapan başka biri için makamı boşaltma" emri verildiği yorumunda bulunarak, "O da senaryoda yazana uydu. Onun için asıl meydan okuma, faizleri yükseltme ihtiyacı ortaya çıktığında yaşanacak. Bu gerektiği zaman ‘Büyük Güç’e bunu söyleyecek cesareti olacak mı? O günlerin geleceğini biliyoruz" dedi.

Merkez Bankası’nın 425 baz puan indirim yapmasının ‘yüzde 20 bariyerini yıkmak’ olduğunu savunan Ash, "Bana göre eğer lira göreceli olarak iyi dayanırsa agresif bir şekilde faiz indirimine gitmeye devam edecekler" ifadesini kullandı.

Ekonomist Atilla Yeşilada, "TCMB 425 puanla siftah yaptı. Fazla mı?" diye sorarak, indirimin fazla olup olmadığını ancak Avrupa Merkez Bankası ve Fed kararlarından sonra söyleyebileceğini ifade etti. 

Cüneyt Akman ise, "Bu ihtimali ekonomistlerin 250 baz puan indirim tahminine karşı, karar açıklanmadan şöyle yorumlamıştım: Şu ortamda 400 baz puan bile kısa vadede pek sorun yaratmaz; orta vadede biraz acıtır" Evet bu karar çok kısa vadede sorun yaratmaz ama hiç hata payı bırakmadı. Orta vadede sıkıntı" değerlendirmesi yaptı.

Artı TV Ekonomi Editörü Mehmet Filoğlu ise kararı "Merkez Bankası başkanı Murat Uysal göreve getirilme sebebini yerine getirmiş oldu. Burada 425 baz puanlık oldukça güçlü bir faiz indirimi var" diye değerlendirdi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar