Uzmanlar, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakma kararını değerlendirdi

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakma kararını değerlendirdi
Merkez Bankası beklentilere paralel olarak faizi sabit bıraktı. Ancak, uzmanlar karar metninde 'sıkılaşma' vurgusu yapan ifadelerin yer almamasına dikkat çekerek, durumu eleştirdi.

ARTI GERÇEK - Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alındıktan sonra yerine atanan yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun ilk Para Politika Kurulu toplantısını (PPK) gerçekleştirdi. Toplantıda Merkez Bankası politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu.

Merkez Bankası, Naci Ağbal'ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25'ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti.

Ocak ve şubat aylarında yapılan toplantılarda ise faiz oranını değiştirmeyen Naci Ağbal, geçen ay piyasa beklentilerinin üzerinde 200 baz puanlık bir artışa giderek faizi yüzde 19 seviyesine çıkarmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu karardan iki gün sonra Ağbal’ı görevden alarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atamıştı.

TCMB beklentilere paralel olarak faizi sabit bıraktı fakat karar metninde sıkılaşma vurgusu yapan ifadelerin yer almaması dikkat çekti. TCMB'nin karar metninde önceki metinden farklı olarak "uzun bir müddet sıkı duruş" ve "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak" ifadelerini çıkardı. Uzmanlar özellikle bu cümlenin çıkarılmasına dikkat çekerek, eleştirilerilerini dile getirdi.

Bir önceki karar metninde yer alan "uzun bir müddet sıkı duruş" ve "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır" ifadeleri bu metinde yer almadı. Karar metnindeki bu değişiklikler sonrasında dolar/TL kurunda yükseliş gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın faiz kararı metninde, salgına bağlı olarak 2020 yılında sert daralan küresel ekonominin, destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam ettiği belirtildi. Bu iyileşme sürecinde, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme belirleyici olduğu vurgulanırken emtia fiyatlarındaki artış eğiliminin hız kestiği, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğu ifade edildi.

Uzmanların Merkez Bankası'nın kararıyla ilgili görüşleri ise şöyle:

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Para politikası konusunda en sevdiğim cümle "para politikasındaki sıkı duruşumuz devam edecektir" cümlesi. Sanki bir para politikası varmış da geriye onun sıkı duruşu kalmış gibi. Bir de piyasanın bu cümleyi hala olumlu karşılamasına hayranım" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Gerekmesi durumunda ilave ek bir sıkılaştırma yapılacaktır. Bu ifadenin çıkarılması dışında PPK metninde bir belirgin bir değişiklik yok. Ancak bir cümle bile dövizin yukarı doğru hareketlenmesine yetti!" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Karar metninden "gerekmesi durumunda ilave sıkılaşma yapılacaktır" ifadesinin çıkması, maliyeti sıfır olan bir kasko sigortasını yakmaya eşdeğer" diye yazdı.

Ekonomist Uğur Gürses, "Artık faizi indirmek için fırsat kolluyoruz içerikli bir duruş..." değerlendirmesi yaptı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Her ne kadar "piyasa faizlerde bir değişiklik beklemiyor" denilmiş olsa da, kurların hareketine baktığımızda aslında bir artış bekledikleri ama bunu söyleyemedikleri anlaşılıyor" dedi.

Prof. Dr. Cem Başlevent, "Naci Ağbal faiz artırdığı için değil, başka bir nedenle görevden alındı tezini güçlendiren bir karar" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar