Uzmanlar TCMB'nin açıklamalarını değerlendirdi: Faiz talimatını kim veriyorsa soruları onlar yanıtlasın

Uzmanlar TCMB'nin açıklamalarını değerlendirdi: Faiz talimatını kim veriyorsa soruları onlar yanıtlasın
Döviz kurunda son üç günlük aşağı yönlü hareket Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamalarıyla son buldu. Dolar tekrar 9.60'ları aşarken, uzmanlar bugünkü konuşmayı değerlendirdi.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa beklentilerini aşan 200 baz puanlık faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aralarında ABD ve Almanya’nın da bulunduğu 10 ülke büyükelçisini "istenmeyen kişi" ilan edilmesi için talimat verdiğini duyurması sonrası geride bıraktığımız hafta dolar kuru 9.85’le tarihi zirvesini yenilemişti. Ancak büyükelçi krizinin "aşılması" sonrası dolar/TL 9.40’lı seviyelere kadar çekilmişti.

Bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 4'üncü ve son enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu enflasyon beklentilerinin 2021 yıl sonu için yüzde 18.4'e, 2022 tahmininin ise 11.8'e yükseltildiğini aktardı. 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 7'ye güncellendi.

Kavcıoğlu, "Kura müdahale edecek misiniz" sorusuna, "Kur hedefi veya müdahale gibi bir şeyimiz yok. Serbest piyasada kur dengesini verecektir Türkiye'nin sorunu cari açıktır. Cari denge sağlandığında dengeye gelecektir. Tüm politikalarımızı bu çerçevede oluşturuyoruz. Kur inşallah dengeye gelecektir" karşılığını verdi.

Döviz kurunda son üç günlük aşağı yönlü hareket Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları sonrası son buldu. Dolar/TL yeniden 9.60’ı aştı. 11 liranın altına çekilen euro ise yeniden 11.16'nın üzerine çıktı.

Merkez Bankası bugün, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 14.1’den yüzde 18.4’e, 2022 beklentisini de yüzde 7.8’den yüzde 11.8’e revize etti. TCMB, bu yıla ise yüzde 5 hedefiyle başlamış, beklentiyi önce yüzde 9.4’e, sonra 12.2’ye son olarak da 14.1’e yükseltmişti. Enflasyonda hedef (yüzde 6.5) en son 2010 yılında tutturulmuştu.

Uzmanların Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugünkü açıklamalarıyla ilgili değerlendirmeleri ise şöyle:

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "TCMB açıkladığı enflasyon raporunda 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseltti. Oysa daha bir hafta önce politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya indirmişti. Para politikası giderek paradan soyutlanıp politikadan ibaret hale geliyor.

Bazen sadece konuşmak bile risk yaratır" değerlendirmesi yaptı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, "Bence TCMB'nin bir süre basın toplantısı yapmayı bırakmasında fayda var. Faiz kararının talimatını kim veriyorsa soruları onlar yanıtlamalı" dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, "Kavcıoğlu, "Dünyada hiçbir merkez bankası bu kadar tartışılmıyor. Daha destekleyici açıklamaların olması ülkemiz ve TCMB için daha olumlu olur diye düşünüyorum." Dünyada hiçbir merkez bankası yasada kendisine verilen görevden -fiyat istikrarı- bu kadar uzaklaşmıyor da ondan" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, "Merkez Bankası’nı kapatalım. Verilen talimatları uyguladığına göre gerek yok!!!" dedi.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe de, Kavcıoğlu'nun "Ters dolarizasyon gerçekleşiyor, şu ana kadar 40 milyar dolara kadar DTH'de çözülme var" sözlerini alıntılayarak, "Faiz indirim kararından beri mi? Ve buna rağmen kurlar yükseliyor öyle mi?" diye sordu.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Merkez Bankası Başkanına sorulan sorular farklı, cevaplar aynı: Cari açığı dengeleyeceğiz enflasyon düşecek. Madem ihracat böyle hızla artıyor,cari açık daralıyor, neden enflasyon yükseliyor sorusunun cevabı yok. Sanki, sayın başkan yükselen burcunuz ne dense, cari açık diye cevap verecek…" dedi.

Kozanoğlu, "Merkez Bankası Başkanı konuşurken dolar niye 9.61’e kadar yükseldi? Bence kur artışını pek önemsemediği, sadece cari açığı kapamaya odaklandıkları izlenimi yarattı. Piyasa, 'Kur yükselirse fena mı cari açık da daralır' diye düşündüğü sonucuna vardı" diye yazdı.

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu doların yükselmesini dolar endeksine bağlıyor. Oysa doların yükselmesi ülkemiz yöneticilerinin konuşma endeksine bağlıdır, Son örnek ise bizzat kendileri... Bugün konuştu ve dolar yükseldi" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar