Vaka artışı yaşanan Batman'da hijyen için kritik olan suya erişim sorunu: Tabip Odası acil çağrısı yaptı

Vaka artışı yaşanan Batman'da hijyen için kritik olan suya erişim sorunu: Tabip Odası acil çağrısı yaptı
Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, suyun toplum sağlığı açısından hayati öneme sahip olduğunu belirterek, suya erişimin önündeki engellerin acilen kaldırılmasını istedi.

Coronavirus (Covid-19) vakalarının artış gösterdiği Batman'da yaşanan su kesintileri, halkı salgına karşı savunmasız bırakmış durumda. Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, suya doğrudan erişimi engelleyen tüm nedenlerin acilen ortadan kaldırılması gerektiği söyledi.

Batman’da geçtiğimiz Nisan ayından bu yana yaşanan su kesintileri, kentte salgınla beraber büyük bir sorun haline geldi. Geçmiş yıllarda sık sık su sorunu yaşanan kentte, su kesintileri günde 4 saati buldu. Yılda en az 20 bin su kesintisi şikâyetinde bulunan yurttaşlar, Covid-19 salgını karşı savunmasız bırakılmış durumda.   

KAYYIM YÖNETİMİ KESİNTİNİN NEDENİNİ ‘AŞIRI KULLANIM’ OLARAK AÇIKLADI

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre HDP'li Batman Belediyesi tarafından salgına karşı alınan tedbirler, 23 Mart'ta İçişleri Bakanlığı tarafından belediyeye kayyım atanmasıyla sekteye uğradı.

460 bin nüfuslu kentte, artış gösteren su şikâyetleri günden güne artarken, buna dair yapılan haberleri "spekülatif" olduğunu iddia eden kayyım yönetimi, kente 7 bin metreküp su verildiği, bu miktarın saatte 8 bin 200 metreküpe çıkarıldığını, kesinti nedenini "kaçak" ve "aşırı kullanım" olarak açıkladı. Hava sıcaklığının artmasıyla su tüketiminin buna paralel olarak artabileceğini savunan kayyım yönetimi, "Aşırı derecede kullanılan ve israf boyutunu alan su tüketimi karşısında su sıkıntısı kaçınılmaz olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamaların ardından su kesintilerinde kısmi bir iyileşme olsa da son bir ayda kent genelinde su kesintileri tekrardan artış gösterdi.

BATMAN TABİP ODASI ÇAĞRI YAPTI: ACİLEN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKİYOR

Su kesintilerinin yanı sıra vaka sayısında artış yaşanan kentte, Kredi Yurtlar Kurumu'nda (KYK) karantina işlemlerinin sürdüğü belirtildi. Hemen hemen her gün yeni adreslere karantina işlemi uygulanırken, uzmanlar, salgına karşı hijyenin önemine dikkat çekiyor. Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz da suya doğrudan erişimi engelleyen tüm nedenlerin acilen ortadan kaldırılması gerektiği çağrısında bulundu.

'SU SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİSİDİR'

Kentte hıza yayılan salgının tüm kamuoyu tarafından bilindiğine dikkat çeken Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, suyun toplum sağlığı açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Pandemi olmasa dahi suyun insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu altını çizen Oğuz, "Enfeksiyon hastalıkları açısından su önemli bir role sahiptir. Temiz ve sağlıklı suyun erişimi asla kısıtlanmamalıdır. Su erişiminin olmaması hijyeni olumsuz etkiliyor. Pandeminin başından itibaren maske, fiziki mesafe, kişisel hijyene hep dikkat çektik. Hijyenin önemli noktalarından biri de sudur. Bu yüzden hijyeni olumsuz yönde etkileyecek olan su kesintileri derhal sona ermelidir. Su bir ihtiyaç ve gerekliliktir. Su sağlığın sosyal belirleyicisidir. Tüm topluma güvenilir içme suyu sağlanması toplum sağlığı açısından hayati önemdedir" diye belirtti.


Foto: Batman Medya / Batman'da su kesintilerine karşı halk tarafından yapılan bir eylem

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar