Vakıfbank'taki vakıf hisseleri Hazine'ye devrediliyor

Vakıfbank'taki vakıf hisseleri Hazine'ye devrediliyor
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Vakıfbank hisseleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devrediliyor. Hazine'ye devredilecek hisselerin büyüklüğü 13.9 milyar TL.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Vakıfbank hisseleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devrediliyor. Hazine'ye devredilecek hisselerin toplam büyüklüğü 13.9 milyar TL. Halkbank ve Ziraat Bankası'nın aksine Vakıfbank, Varlık Fonu şemsiyesi altında bulunmuyordu. Hazine'nin elindeki Vakıfbank hisseleriyle ne yapacağı merak konusu...

Türkiye’nin aktiflerine göre dördüncü büyük bankası olan Vakıfbank’ın ana hissedarlarından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ve temsil ettiği, sermayenin yarısından fazlasını oluşturan A ve B grubu hisselerin Hazine’ye devredilmesine karar verildi.

BİR HAFTA İÇİNDE HAZİNE’YE GEÇECEK

Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre hisseler bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı pay defterine kaydedilecek. Söz konusu paylar borsada işlem görmüyor.

Cumhurbaşkanı Kararı’nda hisse devrinin diğer mülhak vakıflara ait olanları içermediği ifade edilerek, devredilen A ve B grubu hisselerin beher değerinin 9.4956 lira olarak belirlendiği belirtildi.

VAKIF KATILIMA SERMAYE Mİ OLACAK?

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, önceki yıl Vakıfbank'taki Vakıflar Genel Müdürlüğü hisselerinin Hazine tarafından satın alınarak Vakıf Katılım'a sermaye olarak aktarılacağını ifade etmişti.

HİSSE DEĞERİ 13.9 MİLYAR TL

Reuters hesaplamalarına göre Hazine’ye devredilecek hisseler 13.9 milyar lira değerinde.

Son çeyrek gören bilançosuna göre Vakıfbank’ın 2.5 milyar lira olan sermayesinin %58.62’sini A ve B grubu paylar temsil ediyor. A ve B grubu payların %58.45’i, yani neredeyse tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunuyor.

Vakıfbank’ın hisselerinin yüzde 25.22’si borsada işlem gören D grubu paylardan oluşurken, Vakıfbank emekli sandığının elinde yüzde 15.45 C grubu pay, diğer mülhak ve mazbut vakıfların elinde yüzde 0.18 oranında B grubu pay bulunuyor.

DİĞER İKİ KAMU BANKASI VARLIK FONU’NA AİT

Vakıfbank üç büyük kamu mevduat bankasının en küçüğü konumunda bulunuyor. Diğer iki kamu bankasından Ziraat Bankası’nın tamamı, Halkbank’ın ise yüzde 51.06’sı Türkiye Varlık Fonu’na ait.

DEVİR İŞLEMİ BİR HAFTA İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Vakıfbank’tan KAP’a yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

"Söz konusu devir işlemi, 6219 sayılı Kanun’da belirtildiği üzere, Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın yürürlüğe girdiği 3 Aralık 2019 tarihinden itibaren bir hafta içerisinde tamamlanacaktır.

6219 sayılı Kanun’un ilgili hükümleri uyarınca, 3 Aralık 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda belirtilen hisselere ilişkin devir işlemleri hakkında pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğü dahil olmak üzere Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri uygulanmayacak olup, borsada işlem gören (D) Grubu yüzde 25,22’lik hisseler ile ilgili herhangi bir değişiklik olmayacaktır."

Vakıfbank 1954 yılında vakıf kaynaklarının etkin olarak kullanılması amacıyla kurulmuştu. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar