Vakıflar Genel Müdürlüğü, zeytine de el attı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, zeytine de el attı
İhaleyi alan şirket 250'den fazla zeytin ağacını sökecek.

Taksim Gezi Parkı’nı, ‘mazbut vakıf" gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinden alan Vakıflar Genel Müdürlüğü turizm tesisi yapmak üzere Balıkesir’in Burhaniye ilçesindeki zeytinliğin bulunduğu arazi için ihaleye çıktı.

24 bin metrekarelik arazi üzerinde bulunan 250’den fazla zeytin ağacı rant uğruna yok edilecek. Turizm tesisinin muhammen bedeli 26,7 milyon TL olarak belirlendi.

BirGün’de yer alan habere göre Vakıflar Genel Müdürlüğü, Pelitköy Mahallesi Ilıca Mevkiinde bulunan arazi için, "Yapım Karşılığı Uzun Sureli Kiralama İhalesi" açtı. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, söz konusu araziye yapılacak olan turizm tesisi için 26 milyon 767 bin 174 TL muhammen bedel belirlendi. 6 Nisan tarihinde ihaleyi alacak firma turizm tesisini 30 yıllığına kiralama hakkı elde edecek. İlk 3 yıl için 3 bin TL olarak belirlenen aylık kira, dördüncü yılda 35 bin TL ve sonraki yıllarda TÜFE oranında artırılacak.

İlanda yer alan bilgilere göre sadece bir parsel üzerinde 233 zeytin ağacı bulunuyor. Diğer parselde ise uydu görüntülerine göre 30’a yakın zeytin ağacı yer alıyor.

İhale ilanında zeytin ağaçlarının söküleceği kaydedilerek, şöyle denildi: "Sökümden sonra tekrar dikime müsait olanlar, Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü’nün uygun göreceği bir yere taşınarak yeniden dikilecek. Dikimi müsait olmayanlar ise odun olarak satılıp bedelinin Bölge Müdürlüğümüze ödenmesi amacıyla teslim edilecek."

Öne Çıkanlar